Clicky

 
Transport Online - North Sea Port blij met steun voor spoorlijn Gent-Terneuzen

North Sea Port blij met steun voor spoorlijn Gent-Terneuzen

North Sea Port blij met steun voor spoorlijn Gent-Terneuzen
15-06-2020 09:52 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

GENT - Het Belgische Federaal Parlement stemde op donderdag 11 juni 2020 unaniem in om werk te maken van een grensoverschrijdend spoornetwerk voor goederen en personen in de Kanaalzone Gent- Terneuzen. Eerder deed de Nederlandse Tweede Kamer unaniem al hetzelfde.

North Sea Port, de Stad Gent, de gemeente Terneuzen en de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland zijn verheugd dat hiermee de parlementen van België en Nederland zich unaniem hebben uitgesproken om tot een gemeenschappelijke visie te komen over het grensoverschrijdende spoornetwerk voor goederen en personen in de Kanaalzone tussen Gent en Terneuzen. De vijf partners hebben samen in het project Rail Ghent Terneuzen onderzocht wat er precies nodig is om het spoor in het grensoverschrijdende havengebied tussen Gent en Terneuzen te verbeteren en de maatschappelijke en economische kansen te realiseren. Onder meer de verlenging van de spoorlijn L204 tussen Gent en Zelzate richting de Axelse Vlakte in Nederland, staat op het programma.

Steun voor Nederlands-Belgische visie voor grensoverschrijdend spoornetwerk

In december 2019 keurde de Nederlandse Tweede Kamer unaniem een motie goed om verder onderzoek te verrichten om Rail Gent Terneuzen op te nemen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) in 2020.

Het Federaal Parlement in België heeft vandaag donderdag 11 juni 2020 ook unaniem een resolutie goedgekeurd om samen met Nederland werk te maken van een gemeenschappelijke visie voor het grensoverschrijdende spoornetwerk voor goederen en personen in de Kanaalzone tussen Gent en Terneuzen. En er is meer. In de Belgische resolutie wordt ook gevraagd om onmiddellijk te starten met de uitvoering van wat reeds beslist was voor spoorlijn L204: het afschaffen van overwegen op de spoorlijn en de start van potentieel- en haalbaarheidsstudies voor personenvervoer.

Verdere ontwikkeling van havengebied North Sea Port

De steun van beide parlementen is een belangrijke stap om het spoor in het grensoverschrijdende havengebied verder te ontwikkelen zowel voor goederenvervoer als voor personenvervoer. Beide landen werken zo mee verder aan de ontwikkeling van North Sea Port waar 525 bedrijven actief zijn en waardoor liefst 100.000 mensen een job hebben. North Sea Port is momenteel de nummer drie van de Europese havens inzake toegevoegde waarde (14,5 miljard euro). Personenvervoer kent een belang voor 700.000 inwoners binnen de grensoverschrijdende Kanaalzone dat momenteel beperkt ontsloten is met openbaar vervoer.

Inzetten op duurzame verbindingen met het achterland

De verlenging van lijn 204 tot in Terneuzen zorgt voor een noodzakelijke verbetering van het goederen - en personenvervoer per spoor. De Axelse Vlakte – het grote bedrijventerrein in Nederland nabij de grens dat in ontwikkeling is – kan rechtstreeks op het spoor worden aangesloten. De spoorlijn sluit aan op de Schelde-Seineverbinding van Terneuzen, Gent tot Parijs. De verdere ontwikkeling van deze noord-zuidverbinding over het water én de uitbouw van het spoorwegnet laten North Sea Port toe nog meer in te zetten op duurzame verbindingen met het achterland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden