Clicky


'Verboden aflevering' Fawlty Towers toch weer te zien

'Verboden aflevering' Fawlty Towers toch weer te zien
13-06-2020 11:47 | Buitenland | auteur ANP

De aflevering van Fawlty Towers waarin een groep Duitse hotelgasten centraal staat, werd deze week verwijderd van de Britse streamingdienst UKTV omdat er 'racistische grappen' in zouden worden gemaakt. Toch is de episode binnenkort wel weer te zien, meldt de BBC zaterdag.

De beslissing om de beroemde aflevering offline te halen kwam de BBC, dat de streamingdienst beheert, op veel kritiek te staan. UKTV zegt in een verklaring dat het oude afleveringen van komische series voortaan vooraf van "extra context en waarschuwingen" zal gaan voorzien om zo aan te geven dat er mogelijk aanstootgevend taalgebruik in voor kan komen. "We zetten Fawlty Towers terug zodra we die waarschuwingen hebben toegevoegd, wat we in de komende dagen gaan doen."

In de desbetreffende aflevering The Germans logeert er een groep Duitse toeristen in het hotel van Basil Fawlty (John Cleese). Stamgast en oorlogsveteraan Majoor Gowen vindt dat maar niks en maakt aan de lopende band foute grappen over de gasten. Daarnaast maakt hij racistische opmerkingen over het West-Indische cricketteam. De aflevering is wereldwijd bekend vanwege de oneliner "don't mention the war", terwijl Basil zelf continu de fout ingaat en de Duitse gasten te kakken zet en beledigt naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog.