Clicky

 
Transport Online - North Sea Port ziet in mei een kwart minder goederenoverslag

North Sea Port ziet in mei een kwart minder goederenoverslag

North Sea Port ziet in mei een kwart minder goederenoverslag
10-06-2020 19:13 | Haven Nieuws | auteur Redactie

VLISSINGEN/GENT - North Sea Port meet de corona-impact in de maand mei op: 23 procent minder goederenoverslag en 33 procent minder schepen. De coronacrisis is, zoals verwacht, voor het eerst tijdens een volledige maand zichtbaar.

Liet de maand april nog een wisselend beeld zien van de impact van de coronacrisis, dan hakt die er in de maand mei heftig in. In North Sea Port kwamen er in mei 691 zeeschepen binnen, 21 procent (182) minder in vergelijking met dezelfde maand in 2019. Deze zeeschepen vervoerden in mei 2020 samen 5,3 miljoen ton goederen. In vergelijking met mei 2019 is dit echter een verlies van 23 procent (1,6 miljoen ton, waarvan ruim 1 miljoen ton vloeibare en droge bulkgoederen), maar mei 2019 was dan ook een topmaand in een recordjaar.

Het is duidelijk dat de impact van de coronacrisis in de maand mei pas echt zichtbaar wordt. Voor de eerste 5 maanden komt de teller voor de goederenoverslag via zeevaart op 27,5 miljoen ton te staan, 9 procent (2,75 miljoen) minder dan tijdens de eerste 5 maanden van 2019.

Vooral massagoederen

In mei 2020 daalde de vloeibare bulk met 25 procent (470.000 ton), waaronder petroleum en petroleumproducten. Onder meer omwille van (vervroegde) onderhoudsstops in bedrijven. De droge bulk daalde met 16,6 procent (570.00 ton) door onder meer minder afname van vaste minerale brandstoffen, steenkool en bouwmaterialen. Er werd immers minder staal geproduceerd (onder meer door een lagere afname in de automobielsector), er was minder energie nodig en vele bouwwerken kenden vertraging of lagen zelfs even stil. Het stukgoed verloor een derde (-34 procent, 360.000 ton). Het roroverkeer werd gehalveerd (-53 procent, 170.000 ton) onder meer door een daling bij de voertuigen (aanhoudende afvoerbeperking richting Groot-Brittannië en het tijdelijk sluiten van een aantal bedrijven in de automobielsector). Een klein lichtpunt is de toename van de overslag van containers (3 procent).

Ook binnenvaart gaat erop achteruit

In North Sea Port kwamen er in mei 3.257 binnenvaartschepen binnen, 26 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De goederenoverslag via binnenvaart ging er in mei 28 procent op achteruit (1,5 miljoen ton) en landt op 3,9 miljoen ton.

Voor de eerste vijf maanden van dit jaar betekent dit voor de binnenvaart een daling van 5 procent (1,2 miljoen ton) tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tot en met april dit jaar wist de binnenvaart zich nog nagenoeg op dezelfde koers als in de eerste vier maanden van 2019 te handhaven.

North Sea Port verwacht dat de impact van de coronacrisis zich in de komende maanden nog verder zal laten voelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,104
Diesel1,724

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions