Transport Online - VVD blijft bij motie van wantrouwen tegen Halsema vanwege demo

VVD blijft bij motie van wantrouwen tegen Halsema vanwege demo

VVD blijft bij motie van wantrouwen tegen Halsema vanwege demo
10-06-2020 17:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad houdt vast aan een motie van wantrouwen tegen burgemeester Femke Halsema. De grootste oppositiepartij vindt dat ze niet adequaat heeft gehandeld bij een demonstratie tegen racisme, vorige week op de Dam. Halsema moet zich woensdag verantwoorden in de raad tijdens een spoeddebat.

De betoging trok onverwachts veel meer mensen dan voorzien. Er was gerekend op 250 tot 300 betogers, het werden er duizenden en ze hielden zich niet aan de coronaregel van 1,5 meter afstand.

De VVD vindt dat Halsema een eind aan de demonstratie had moeten maken, omdat de volksgezondheid in gevaar was. Haar overwegingen om dat niet te doen zijn de liberalen een doorn in het oog. "Er zijn te veel fouten gemaakt", aldus fractieleider Marianne Poot. "Ik heb Halsema geen excuses horen maken aan de Amsterdammers." De motie krijgt steun van Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen.

Halsema wekte de indruk dat ze de inhoud van de demonstratie belangrijker vond dan de openbare orde en de gezondheid van de deelnemers, aldus de opstellers van de motie. Ook probeerde ze minister Ferd Grapperhaus van Justitie medeverantwoordelijk te maken, terwijl hij in deze situatie staatsrechtelijk gezien geen rol speelde.

De motie kreeg kritiek van onder meer GroenLinks-fractieleider Femke Roosma. Die vond het "VVD-onwaardig" dat de partij anderhalve week geleden al meteen had gedreigd met een motie van wantrouwen, nog voordat Halsema zich in een debat had kunnen verdedigen. Daarover viel ook de burgemeester zelf in het debat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions