Clicky


Servers illegale streamingdienst ontmanteld in Den Haag

Servers illegale streamingdienst ontmanteld in Den Haag
10-06-2020 12:01 | Misdaad | auteur Redactie

DEN HAAG - In Den Haag en op twee andere plekken in Nederland zijn servers uit de lucht gehaald die werden gebruikt om illegaal materiaal aan te bieden van bekende tv-kanalen en videodiensten. De servers werden gehuurd door een criminele organisatie die voornamelijk opereerde vanuit Spanje, meldt het Openbaar Ministerie.

Naar schatting 2 miljoen klanten hebben sinds de actie geen toegang meer tot hun illegale video's. Ze konden tegen een kleine vergoeding tot zo'n 40.000 televisiezenders, films  en online videodiensten bekijken zoals Netflix, Amazon en HBO. Omdat het signaal illegaal werd afgetapt kon de organisatie naar schatting zo'n 15 miljoen euro winst maken.

Servers om de video's aan te bieden stonden verspreid over verschillende landen. In totaal zijn 50 servers opgedoekt, in Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Polen en Spanje. In Spanje, Denemarken, Zweden en Duitsland werden in totaal 11 verdachten opgepakt. De actie was het resultaat van een internationale samenwerking met een belangrijke bijdrage van de IRC's (Internationale Rechtshulp Centrum) in Den Haag, Amsterdam, Midden-Nederland, Oost-Nederland en Zeeland-West-Brabant, onder toezicht van Eurojust.