Clicky


'Verbazing in musicalland over subsidie voor VandenEnde'

'Verbazing in musicalland over subsidie voor VandenEnde'
09-06-2020 19:49 | Showbizz | auteur ANP

AMSTERDAM - De Raad voor Cultuur heeft een subsidie van bijna 750.000 euro toegekend aan Musicalmakers, een nieuw collectief dat gelieerd is aan het DeLaMar Theater en de VandenEnde Foundation.

De toekenning heeft in de musicalwereld veel wenkbrauwen doen fronsen, stelt de Volkskrant dinsdag op basis van eigen onderzoek. Het is tamelijk uniek dat een gezelschap dat zich nog niet bewezen heeft zo'n grote subsidie krijgt toebedeeld.

Musicalmakers werd pas eind januari, vlak voordat de subsidieaanvragen bij de Raad voor Cultuur binnen moesten zijn, ingeschreven bij de Kamer voor Koophandel. Er is maar één medewerker, namelijk Andreas Fleischmann, de directeur van het DeLaMar Theater dat eigendom is van de VandenEnde Foundation.

Musicalmakers, dat aan de Volkskrant liet weten nog geen inhoudelijke toelichting te willen geven op de projecten voor de komende jaren, gaat nauw samenwerken met het DeLaMar Theater en de Theateralliantie. Dit collectief ontwikkelt grote voorstellingen voor de grote Nederlandse theaters. De Raad voor Cultuur zei in reactie tegen de Volkskrant een belangenconflict te vrezen als Musicalmakers op directieniveau vervlochten blijft met andere instellingen waarmee zij samen wil gaan werken, zoals DeLaMar.

De toekenning aan Musicalmakers en niet aan M-Lab viel de tweede producent rauw op het dak. Het productiehuis van componist Koen van Dijk, dat tussen 2008 en 2016 bewees veel kansen te bieden aan jong talent en nieuwe makers, diende ook een subsidieaanvraag in voor een doorstart. Maar deze werd afgewezen, ondanks een zeer positief advies van de commissie Ontwikkelingsfunctie. Deze adviezen worden doorgaans overgenomen door de Raad voor Cultuur.