Transport Online - Arbeidsinspectie onderzoekt veiligheid luchtvaartpersoneel

Arbeidsinspectie onderzoekt veiligheid luchtvaartpersoneel

Arbeidsinspectie onderzoekt veiligheid luchtvaartpersoneel
09-06-2020 17:06 | Coronavirus | auteur Redactie

SCHIPHOL - De Inspectie SZW onderzoekt hoe luchtvaartpersoneel op Schiphol tijdens coronatijd hun werk moet uitvoeren. FNV Schiphol drong daar al vaker op aan en reageert tevreden op deze stap.

Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "Het is natuurlijk triest dat het nodig is, maar we zijn blij met de aandacht die veilig werken nu krijgt van de inspectie. De Schipholdirectie moet veilig werken nu echt bovenaan hun prioriteiten zetten."

Volgens de bond waren de zorgen onder het luchtvaartpersoneel over veiligheid voor de coronacrisis al groot en zijn die zorgen alleen maar vergroot. "De mensen op Schiphol zijn tijdens de crisis al snel bestempeld als vitaal en onmisbaar, maar ze merken daar nog onvoldoende van als ze vragen om veiligheidsmaatregelen en beschermingsmiddelen. Het enige dat ze krijgen van de directie zijn mooie woorden", aldus Van Doesburg.

Dinsdagavond om 20:00 uur houdt luchtvaartpersoneel in eigen tijd een drive-in actiebijeenkomst. FNV Schiphol lanceert dan een meldpunt, waar alle medewerkers van Schiphol hun verhalen, foto’s en video’s kunnen delen. Van Doesburg: "Dat stelt ons in staat onze klachten en eisen nog beter te onderbouwen. De Schipholdirectie moet gaan inzien dat ze hun eigen mensen keer op keer met mooie woorden in de kou laat staan. De mensen van Schiphol zijn dat meer dan zat, vandaar de actie van dinsdagavond."

Naast de zorgen over veiligheid vraagt het personeel ook aandacht voor de baanonzekerheid op Schiphol. Ook dat is volgens FNV Schiphol een onderwerp dat al speelde voor de crisis en ook is verergerd. "Op Schiphol werken heel veel mensen op tijdelijke, flexibele en daarmee onzekere contracten. Dat geeft altijd al zorgen over de inkomsten voor de toekomst. Die zorgen worden groter nu in coronatijd mensen met tijdelijke contracten er het eerste uitvliegen", zegt Van Doesburg.

FNV Schiphol wil dat er sociale vestigingseisen komen voor bedrijven die op de luchthaven actief zijn. Die moeten er volgens de bond voor zorgen dat iedereen veilig een leefbaar loon kan verdienen.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,913
Diesel1,559

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen