Transport Online - 'Luchtvaartbranche stevent af op verliespost van dik 84 miljard'

'Luchtvaartbranche stevent af op verliespost van dik 84 miljard'

'Luchtvaartbranche stevent af op verliespost van dik 84 miljard'
09-06-2020 16:42 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

PARIJS - De coronacrisis zadelt de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar waarschijnlijk op met een verliespost van in totaal dik 84 miljard dollar. Dat heeft luchtvaartorganisatie IATA uitgerekend. Daarmee wordt 2020 financieel gezien het "slechtste jaar uit de geschiedenis van de luchtvaart".

IATA denkt dat de omzet van de luchtvaartbranche dit jaar de helft lager uitkomt op 419 miljard dollar, nu het vliegverkeer de afgelopen maanden bijna volledig inzakte. Voor heel dit jaar denkt de brancheorganisatie dat de wereldwijde vraag naar vluchten met 54,7 procent afneemt. De capaciteit die luchtvaartmaatschappijen hebben kan niet zo snel worden afgebouwd en daalt met 40,4 procent. Ook de kosten dalen minder hard dan de vraag.

Voor Europa rekent IATA op een verlies van 21,5 miljard dollar. De vraag naar vliegreizen daalt met 56,4 procent. Overheden moeten bijspringen om grote luchtvaartconcerns als Lufthansa en Air France-KLM overeind te houden.

Inmiddels proberen veel maatschappijen hun dienstregelingen weer geleidelijk te hervatten. Maar de prognoses voor herstel blijven somber. Ook voor 2021 rekent IATA nog op een verlies voor de luchtvaartbranche met nog altijd een lagere vraag. De omzet stijgt wel flink ten opzichte van dit jaar, maar komt nog ver uit onder het niveau van vorig jaar. De hogere schuldenlast die veel luchtvaartmaatschappijen door de crisis hebben, vormt bovendien een risico.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,657
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions