Clicky

 
Transport Online - OM eist 40 maanden celstraf tegen handlanger corrupte douanier

OM eist 40 maanden celstraf tegen handlanger corrupte douanier

OM eist 40 maanden celstraf tegen handlanger corrupte douanier
09-06-2020 13:50 | Criminaliteit | auteur ANP

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie eist 40 maanden celstraf tegen een 51-jarige man uit het Gelderse Dieren die volgens justitie een bedrag van 590.000 euro bewaarde voor de veroordeelde corrupte douanier Gertie V. Verdachte Jaco van D. staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Hij zwijgt in het beklaagdenbankje in alle talen over de herkomst van het bedrag.

Douanier Gertie V. werd vorig jaar februari veroordeeld voor ambtelijke corruptie en witwassen. Hij kreeg twee jaar cel. Het OM, dat twaalf jaar had geëist, ging daarop meteen in hoger beroep. Die zaak loopt nog.

Volgens het OM heeft V. tegen betaling van ruim 760.000 euro meerdere containers met cocaïne doorgelaten in de Rotterdamse haven. Zijn goede vriend Van D. zou het bedrag voor hem in tassen hebben bewaard op zolder, stelt justitie. Hij wordt aangeklaagd voor het medeplegen van omkoping en daarnaast voor witwassen.

De officier van justitie noemde het op de zitting erg onverstandig van Van D. om te zwijgen over de herkomst van het geld. Daarmee riskeert hij volgens de officier een hogere straf dan wanneer hij een plausibele verklaring geeft. Van D. heeft tegenover de politie verklaard dat hij het geld bewaarde voor een kennis. Over zijn relatie met de corrupte douanier, die door de politie is afgeluisterd, liet Van D. zich in de rechtszaal niet uit. Uit zijn dossier blijkt dat ze elkaar kennen van de voetbalclub in Dieren en dat hun vrouwen goede vriendinnen waren, die regelmatig een bezoekje brachten aan de schoonheidskliniek en restaurants.

De advocaten van de verdachte pleitten voor vrijspraak. Zij stellen dat er geen sprake kan zijn van omkoping omdat Van D. überhaupt niet wist dat V. douaneambtenaar was en die kennis is wel nodig voor de bewijslast. Ze zeggen ook dat uit alle tapgesprekken niet blijkt dat Van D. iets te maken heeft met omkoping. Bovendien is niet bewezen dat het gevonden geldbedrag van de douaneambtenaar was. Van D. was volgens zijn advocaten in de veronderstelling dat het zwart geld was, afkomstig uit de bloemenhandel. Hij zou in slechts een van de twee tassen hebben gekeken en dacht dat het om een bedrag van 100.000 euro ging.

De omkopingszaak die de rechtbank in Rotterdam deze week behandelt telt nog twee verdachten uit de kring van Van D. Woensdag staat een 53-jarige man uit Laag-Soeren terecht voor de doorvoer van cocaïne, op donderdag staat zijn ex-vrouw voor de rechter.

De rechtbank doet op donderdag 25 juni uitspraak.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  L. van Leeuwen
 • J.Roeland
  KLG EUROPE
 • J.Roeland
  KOOLWIJK
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden