Clicky


Luchtvaartconcern Cathay wil miljarden ophalen tegen crisis

Luchtvaartconcern Cathay wil miljarden ophalen tegen crisis
09-06-2020 09:52 | Coronavirus | auteur ANP/BLOOMBERG

HONGKONG - Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways uit Hongkong heeft een plan aangekondigd om 39 miljard Hongkong-dollar (4,5 miljard euro) aan vers kapitaal op te halen om zo de malaise in de luchtvaartsector door de coronacrisis het hoofd te bieden. Het gaat om de uitgifte van nieuwe aandelen en steun van de overheid van Hongkong.

Door de virusuitbraak is Cathay hard geraakt en staat de vloot van de maatschappij al langere tijd voor een groot deel aan de grond. Daarvoor had Cathay al veel last van de maandenlange straatprotesten in Hongkong tegen Chinese inmenging waardoor veel minder reizigers werden vervoerd.

Na afloop zal de overheid van Hongkong een belang hebben in Cathay. Daarnaast is het bedrijf bezig met salarisverlagingen voor topmanagers en het vrijwillig opnemen van verlofdagen door personeel. Het is niet uitgesloten dat ook banen komen te verdwijnen bij Cathay.

Voorzitter Patrick Healy van Cathay verklaarde dat deze financieringsplannen moeten voorkomen dat het bedrijf ten onder gaat. Cathay is zwaar verlieslijdend door de crisis.

De Aziatische branchegenoot Singapore Airlines heeft onlangs ook vers kapitaal opgehaald om de crisis te doorstaan.