Transport Online - Remkes: schonere landbouw afdwingen met beloning én sanctie

Remkes: schonere landbouw afdwingen met beloning én sanctie

Remkes: schonere landbouw afdwingen met beloning én sanctie
08-06-2020 18:18 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Om stikstofgevoelige natuur in Nederland beter te beschermen, moet de landbouw snel veel minder stikstof uitstoten, zegt adviseur Johan Remkes. Om die omslag naar een schonere landbouw af te dwingen, wordt wat Remkes betreft "zowel wortel als stok" ingezet: beloningen voor schoner worden en sancties als boeren "absoluut niets doen".

"De landbouw kan en moet geholpen worden met het inzetten van innovatieve methoden", zegt Remkes. "Boeren kunnen nu eenmaal niet groen zijn als ze rood staan." Maar daar moet ook een eventuele sanctie tegenover staan als boeren weigeren mee te bewegen, vindt de VVD-coryfee. Ook moet het kabinet de branche helpen met "consistent beleid en duidelijke doelen".

Remkes bracht maandag zijn advies uit aan het kabinet voor het stikstofbeleid van de komende twintig jaar. Dat moet veel steviger, oordeelde hij. De landbouw moet, als grootste stikstofuitstoter, echt aan de bak. Nederlandse agrarische bedrijven hebben vaak een "mondiale toppositie en een vermogen tot concurreren, innoveren en veranderen".

Transitievermogen

Dat "transitievermogen" moeten Nederlandse boeren gebruiken om schoner te boeren. Op die manier kan ook in sommige gevallen voorkomen worden dat een boerenbedrijf naast een beschermd Natura 2000-gebied moet stoppen.

"Koplopers en vernieuwers" laten nu al zien dat schoner boeren echt mogelijk is. "Het kan dus", concludeert Remkes. Zijn adviescommissie presenteerde maandag ook een gebruiksaanwijzing voor boeren, het kabinet en de provincies om ervoor te zorgen dat boerenbedrijven minder stikstof uitstoten en nabijgelegen natuurgebieden minder beïnvloeden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen