Transport Online - Tbs met voorwaarden na steekpartij in Amstenrade

Tbs met voorwaarden na steekpartij in Amstenrade

Tbs met voorwaarden na steekpartij in Amstenrade
08-06-2020 11:43 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH -Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft maandag tbs met voorwaarden opgelegd aan een 23-jarige man. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag op een plaatsgenoot tijdens een ruzie. De rechtbank Limburg legde de man eerder tbs met dwangverpleging op.

Op 31 mei 2018 hadden de man en het slachtoffer al onenigheid, de man schopte toen het slachtoffer tegen zijn kaak. Een dag later kwam het opnieuw tot een aanvaring nadat de mannen elkaar hadden uitgedaagd via WhatsApp. De man probeerde het slachtoffer te doden door 15 keer met een mes op hem in te steken. Het slachtoffer raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Naast fysieke littekens van de verwondingen, kampt het slachtoffer nog steeds met mentale problemen die hem belemmeren zijn leven weer op te pakken.

De man was op het moment van de steekpartij psychotisch. Om die reden verklaarde de rechtbank Limburg de man volledig ontoerekeningsvatbaar en legde hem geen gevangenisstraf op. In hoger beroep verzocht de verdediging het hof een zorgmachtiging tot verplichte zorg te verlenen. Die mogelijkheid bestaat sinds 1 januari 2020 toen de strafrechtelijke maatregel van plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor maximaal 1 jaar is komen te vervallen. De zorgmachtiging regelt het verlenen van verplichte zorg gedurende een halfjaar aan mensen met een psychische aandoening.

De man is door verschillende deskundigen onderzocht. Daaruit blijkt dat er bij de man sprake is van een psychotische stoornis en een cocaïneverslaving. Inmiddels is het inzicht van de man in zijn problematiek aan het toenemen, maar nog steeds gebrekkig. De deskundigen oordelen dan ook dat het recidiverisico nog altijd groot is. Daarom wordt een langdurige, psychiatrische behandeling en begeleiding geadviseerd.

Het hof volgt de bevindingen en aanbevelingen van de deskundigen met betrekking tot de noodzaak van een langdurige psychiatrische behandeling en begeleiding om het risico op herhaling in te dammen. Een zorgmachtiging van een halfjaar biedt volgens het hof onvoldoende garanties voor de daarvoor vereiste behandelduur en behandeldruk. Daarom legt het hof geen zorgmachtiging, maar een tbs met voorwaarden op. De voorwaarden houden onder meer in dat de man een langdurige behandeling in een forensische kliniek moet ondergaan. De man heeft daarmee ingestemd. Als de man de voorwaarden niet naleeft kan er alsnog worden overgegaan tot tbs met dwangverpleging.

De man moet aan het slachtoffer ook nog een schadevergoeding van bijna 14.500 euro betalen en de kosten voor rechtsbijstand vergoeden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen