Clicky

 
Transport Online - Bagageafhandelaar Swissport België vraagt faillissement aan

Bagageafhandelaar Swissport België vraagt faillissement aan

Bagageafhandelaar Swissport België vraagt faillissement aan
08-06-2020 11:19 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - Bagageafhandelaar Swissport vraagt faillissement aan voor zijn grondafhandelingsdiensten en schoonmaakactiviteiten in België. Daardoor staan 1469 banen op de tocht. Het bedrijf, dat 60 procent van de bagageafhandeling op de nationale luchthaven Brussels Airport deed, verwijst naar "de wereldwijde instorting van de markt, als gevolg van de coronapandemie".

Swissport zag de wereldwijde omzet met 80 procent terugvallen als gevolg van de reisbeperkingen tegen verspreiding van het longvirus en laat weten in te grijpen bij verliesgevende filialen. Het bedrijf is internationaal actief op driehonderd luchthavens en telt een personeelsbestand van 64.000 mensen. De omzet van de groep kwam vorig jaar uit op 3,1 miljard euro.

Het faillissement betreft Swissport Belgium NV, dat grondafhandelingsdiensten levert op de nationale luchthaven in Zaventem en dochteronderneming Swissport Belgium Cleaning NV. Het personeel is maandag op de hoogte gebracht. De afzonderlijke luchtvrachtdiensten van Swissport op de luchthavens van Brussel en Luik zijn niet betrokken in het faillissement, meldt het bedrijf. Daar werken 467 mensen.

Vorig jaar maakte Swissport Belgium 7,1 miljoen euro verlies. Een plan voor de geleidelijke heropstart van de wereldwijde luchtvaart bleek volgens het bedrijf financieel niet haalbaar. Swissport handelde vorig jaar in België 132.000 vliegtuigen af, goed voor 16,2 miljoen passagiers. Het ging naast bagageafhandeling ook om check-ins en het verplaatsen van vliegtuigen op de luchthaven. De vakbonden zijn woedend over het faillissement waarover volgens hen geen sociaal overleg is geweest.

De belangrijkste klant op Brussels Airport, Brussels Airlines, zal volgens een woordvoerder noodmaatregelen treffen om de weggevallen diensten op te vangen. De luchtvaartmaatschappij hervat op 15 juni weer vluchten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden