Transport Online - Rechter staat ruiming corona besmette nertsen toe

Rechter staat ruiming corona besmette nertsen toe

Rechter staat ruiming corona besmette nertsen toe
05-06-2020 20:22 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - [update 22:18 uur] De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, kan zaterdag beginnen. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vrijdagavond bepaald in een spoedzaak, die was aangespannen door dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren. De rechter wees hun verzoek af om de ruiming van de besmette bedrijven voorlopig te verbieden.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat eerder deze week het besluit tot het vernietigen van de pelsdieren nam, had aangedrongen op een snelle uitspraak om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met ruimen. De rechter gaf geen motivering voor zijn oordeel. Die komt binnen twee weken.

Het ministerie vreest wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan, zei de advocaat van het ministerie vrijdag op de spoedzitting in Den Haag. Ze doelde op mogelijke acties van actievoerders die naar de bedrijven zouden willen komen. Bovendien vormt de nertsensector volgens het ministerie een gevaar voor de volksgezondheid als het virus lange tijd in de bedrijven blijft rondwaren, terwijl de overheid de coronamaatregelen voor mensen nu steeds meer versoepelt.

Animal Rights en Bont voor Dieren vinden dat het ministerie te weinig oog heeft voor het dierenwelzijn en dat het ministerie moet kiezen voor het isoleren van de bedrijven. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen. "Als deze dieren worden gedood, worden ze net zo snel vervangen door nieuwe dieren die ook weer besmet kunnen worden. Waar is dan het einde?", waarschuwde een vertegenwoordigster van de dierenrechtenorganisaties.

De nertsensector was niet aanwezig bij de zitting. De vertegenwoordiger van het ministerie gaf aan dat er inmiddels op tien nertsenfokkerijen besmettingen zijn geconstateerd. De bedrijven bevinden zich in Oost-Brabant en Noord-Limburg.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions