Clicky

 
Transport Online - Rechter doet vrijdagavond al uitspraak over ruimen nertsen

Rechter doet vrijdagavond al uitspraak over ruimen nertsen

Rechter doet vrijdagavond al uitspraak over ruimen nertsen
05-06-2020 19:13 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) wil vrijdagavond nog uitspraak doen over het ruimen van de nertsenhouderijen waar het coronavirus heerst. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangedrongen op een snelle uitspraak om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met ruimen.

Het ministerie is bang voor wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan, zei de advocaat van het ministerie vrijdag op de spoedzitting in Den Haag. Ze doelde op mogelijke acties van actievoerders die naar de bedrijven zouden willen komen. Bovendien vormt de nertsensector volgens het ministerie een gevaar voor de volksgezondheid als het virus lange tijd in de bedrijven blijft rondwaren, terwijl de overheid de coronamaatregelen voor mensen nu steeds meer versoepelt. Als de voorzieningenrechter later op de avond toestemming geeft voor de ruimingen, dan beginnen die zaterdag, kondigde het ministerie aan.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights en Bont voor Dieren willen ruimingen voorkomen en spanden de zaak aan. Zij vinden dat het ministerie te weinig oog heeft voor het dierenwelzijn en dat het ministerie moet kiezen voor het isoleren van de bedrijven. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen. "Als deze dieren worden gedood, worden ze net zo snel vervangen door nieuwe dieren die ook weer besmet kunnen worden. Waar is dan het einde?", waarschuwde een vertegenwoordigster van de dierenrechtenorganisaties.

De nertsensector was niet aanwezig bij de zitting. De vertegenwoordiger van het ministerie gaf aan dat er inmiddels op tien nertsenfokkerijen besmettingen zijn geconstateerd.

De voorzieningenrechter maakte nog wel een voorbehoud. Mogelijk heeft hij omwille van de zorgvuldigheid meer tijd nodig voor de uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats