Clicky


Zr.Ms. Zeeland onderschept 350 kilo drugs

Zr.Ms. Zeeland onderschept 350 kilo drugs
05-06-2020 16:06 | Criminaliteit | auteur Redactie

DEN HELDER - Marineschip Zr.Ms. Zeeland heeft in de nacht van 1 juni een drugstransport onderschept in het Caribisch gebied. Het ging om 350 kilo cocaïne in een klein bootje. Beide bemanningsleden van de zogenoemde go-fast zijn aangehouden.

De walradar en het Dash-8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht detecteerden het vaartuig al eerder op de dag. De door de Dash gemaakte foto’s toonden veel brandstofvaten. Dat deed drugssmokkel vermoeden.

Zr.Ms. Zeeland zette de achtervolging in, ondersteund door het kustwachtvliegtuig. Toen het marineschip voldoende was genaderd, liet de bemanning de snelle (FRISC)-boot te water voor de onderschepping.

Zeeland-commandant kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld is blij met de geslaagde actie. Volgens hem heeft de Dash zijn waarde wederom bewezen. Ook prees hij het slimme en goede teamwerk tussen de verschillende eenheden van de Kustwacht.

Zr.Ms. Zeeland vaart sinds april 2020 als stationsschip in het Caribisch gebied. Belangrijkste taken zijn het verlenen van noodhulp na rampen en het uitvoeren van anti-drugsoperaties.

Overigens was ook Zr.Ms. Karel Doorman bij de actie betrokken. Het logistiek ondersteuningsship, in het gebied voor coronahulp, stond paraat voor eventuele medische afvoer met de Cougar-boordhelikopters.