Clicky

 
Transport Online - EU-landen beloven samenwerking voor beter spoorvervoer

EU-landen beloven samenwerking voor beter spoorvervoer

EU-landen beloven samenwerking voor beter spoorvervoer
04-06-2020 20:05 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - EU-landen willen het grensoverschrijdende spoorvervoer aantrekkelijker maken. Nu is vliegen vaak goedkoper, maar de lidstaten willen samenwerken zodat mensen vaker en makkelijker de trein kunnen nemen bij afstanden van 300 tot 800 kilometer, spraken de transportministers af tijdens een video-overleg. Nederland is een van de initiatiefnemers.

Voor treinreizen door meerdere Europese landen moeten passagiers nu vaak kaartjes bij verschillende spoorbedrijven kopen. Dat kan makkelijker, laten boekingswebsites in de luchtvaart zien. Er zou over een jaar een plan moeten liggen. Een platform van de lidstaten, de Europese Commissie en spoorbedrijven moet hiermee aan de slag gaan.

De financiering vormt nog een belangrijk obstakel. EU-transportcommissaris Adina Vălean gaf aan dat er ook geld uit het voorgestelde EU-herstelfonds naar transport- en infrastructuurprojecten kunnen gaan. Minister Oleg Butković van tijdelijke EU-voorzitter Kroatië wees op het belang van investeringen in duurzaam transport, waarvoor volgens hem veel politieke wil is.

Vervoer per trein zorgt voor minder CO2-uitstoot dan vliegen en draagt dus bij aan de klimaatdoelstellingen. De Europese Commissie wil 2021 uitroepen tot Jaar van het Spoor als deel van de Green Deal om Europa klimaatneutraal te krijgen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden