Transport Online - Halsema en Grapperhaus bakkeleiden via app over demonstratie op Dam

Halsema en Grapperhaus bakkeleiden via app over demonstratie op Dam

Halsema en Grapperhaus bakkeleiden via app over demonstratie op Dam
04-06-2020 16:23 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam voelde zich maandagavond in de kou gezet door minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) over de antiracismedemonstratie op de Dam. Dat is te lezen in een conversatie via WhatsApp tussen de twee, die openbaar is gemaakt op verzoek van PVV-leider Geert Wilders.

Halsema informeerde Grapperhaus om 17.02 uur over de situatie op de Dam, waar veel meer mensen naar het protest waren gekomen dan verwacht. In de berichten die later op de avond volgden, sprak de burgemeester haar onvrede uit over de reactie van de minister die de demonstratie "echt buiten de perken" noemde. "Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten", schreef ze onder meer.

De burgemeester wilde eerder op de avond naar buiten brengen dat niet ingrijpen in de demonstratie een beslissing was geweest van de driehoek na ruggespraak met Grapperhaus. Daarop reageerde hij: "Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op 1,5 meter begrijp ik gezien mogelijke escalatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen