Transport Online - Peter R. de Vries 'vertrouwensman' kroongetuige zaak Taghi

Peter R. de Vries 'vertrouwensman' kroongetuige zaak Taghi

Peter R. de Vries 'vertrouwensman' kroongetuige zaak Taghi
04-06-2020 16:17 | Binnenland | auteur ANP

NAARDEN - Misdaadjournalist Peter R. de Vries is vertrouwenspersoon en woordvoerder geworden van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het proces.

Advocaat Peter Schouten is de nieuwe advocaat van de kroongetuige, maar heeft geen overeenkomst en kan vooralsnog niets doen. B.’s advocaat Derk Wiersum werd op 18 september vorig jaar doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert. Het tweetal is aangezocht door Nabil B. Het werken wordt Schouten en De Vries echter onmogelijk gemaakt, omdat het Openbaar Ministerie dit blokkeert. Het tweetal trekt zich echter niet terug, benadrukten zij.

Het duo maakte dit donderdag bekend op een drukbezochte persconferentie.

In een uitvoerige verklaring schetste De Vries de forse problemen met het Openbaar Ministerie die ontstonden nadat B. hem had aangezocht. Die hebben bij hem tot "verbijstering en ontluistering" geleid, zei hij, in een relaas dat als een felle aanklacht tegen justitie kan worden samengevat.

In de aanloop naar de nieuwe afspraken voerden De Vries en Schouten twee gesprekken met B., op geheime locaties. Volgens de Vries verliep de communicatie met het OM stroperig en ontstond er gedoe over het honorarium van Schouten. Onderhandelingen daarover liepen uiteindelijk spaak. Schouten zou een normaal tarief hebben gerekend.

Justitie heeft volgens de Vries "een terugtrekkende beweging" gemaakt die uitmondde in een blokkade. "Na twee moorden had ik een meer alerte opstelling verwacht", zei hij. "Ik vraag me af of men überhaupt wel iets van die twee moorden heeft geleerd." Nabil B.'s (niet-criminele) broer werd in maart 2018 vermoord, kort nadat het OM de kroongetuigenovereenkomst met B. bekend had gemaakt.

De Vries beklaagde zich onder meer over de traagheid waarmee het OM communiceerde. En naast de ruzie over het honorarium van Schouten bleven gesprekken over persoonlijke veiligheid uit. De situatie is in "een impasse" geraakt, zei Schouten. Nabil B. houdt vast aan zijn verzoek om te worden bijgestaan door Schouten en De Vries. Door de problemen die hierover zijn ontstaan weigert hij momenteel verder te verklaren. De kroongetuige heeft eerder tientallen belastende verklaringen afgelegd tegen de verdachten in het Marengoproces, ook tegen Taghi.

Het proces gaat over een reeks onderwereldmoorden en voorbereidingen en pogingen daartoe. B. liep over naar justitie nadat een bekende van hem in januari 2017 bij vergissing was geliquideerd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,268

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions