Clicky

 
Transport Online - Alle demonstraties op de Dam verplaatst naar Museumplein

Alle demonstraties op de Dam verplaatst naar Museumplein

Alle demonstraties op de Dam verplaatst naar Museumplein
04-06-2020 13:45 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Alle demonstraties op de Dam in Amsterdam zijn voorlopig verboden en moeten plaatsvinden op het Museumplein. Dat heeft burgemeester Femke Halsema besloten namens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Protestmanifestaties op de Dam tijdens de coronacrisis gelden nu als "onwenselijk".

Dat heeft Halsema donderdag geschreven in een brief aan Hella Rottenberg, die donderdagavond een protest organiseert tegen de weigering van Nederland om vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te nemen.

De Dam wordt door de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) gezien als een locatie die "extra risico's met zich meebrengt van spontane, ongewenste en ongeorganiseerde aanwas en vermenging van mensen". Zo zijn er nauwe winkelstraten, aantrekkingskracht van attracties, terrassen en aanwezigheid van forenzen. De noodzakelijke en verplichte 1,5 meter kan daardoor niet goed worden nageleefd, aldus Halsema.

"Amsterdam staat voor het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren. Tevens dien ik het belang de collectieve gezondheid van alle Amsterdammers en hun bezoekers te beschermen. Dat vertrouwen is er op het specifieke punt van het inschatten van het aantal aanwezigen op de Dam nu onvoldoende," zegt ze in de brief.

Halsema ligt onder vuur na een antiracisme-demonstratie afgelopen maandag op de Dam, waar in plaats van 300 mensen meer dan 5000 betogers samenkwamen. Ze besloot om verschillende redenen niet in te grijpen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats