Clicky

 
Transport Online - Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel

Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel

Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel
04-06-2020 11:36 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BEVERWIJK - Personeel van Tata Steel Nederland gaat actievoeren bij de staalfabrikant. In een door FNV georganiseerde peiling in Beverwijk gaven bij de staalfabrikant werkzame vakbondsleden unaniem groen licht voor acties. Welke vorm die krijgen, bepaalt een comité maandag. Sowieso zullen er voor woensdag nog geen acties worden gehouden.

FNV-bestuurder Roel Berghuis noemde de unanieme steun van de bondsleden "ongekend". "De steun voor de directie is helemaal weg." Volgens Berghuis is het dan ook "nu of nooit" om Tata Steel Nederland te redden.

De bondsbestuurder geeft aan dat er creatieve acties komen. "Dat kan van werkonderbrekingen tot estafette-acties gaan of een uitgebreidere schaft. We willen alle afdelingen erbij betrekken." Stakingen zijn nog niet direct aan de orde. Wel gaf Berghuis al aan dat de stakingskas wordt geopend zodat bondsleden die aan acties meedoen geld kunnen krijgen van de vakbond. Ook worden ze door de bond beschermd.

De Tata-medewerkers konden stemmen over de acties tijdens een drive-inbijeenkomst op het parkeerterrein van De Bazaar in Beverwijk. Die vorm was door FNV gekozen om aan de richtlijnen van de RIVM te kunnen voldoen. Dat zal de bond ook bij de acties de komende tijd proberen. "Het maakt het actievoeren iets moeilijker, maar we zullen creatief zijn", stelt Berghuis.

De laatste grote staking bij Tata werd begin jaren negentig gehouden. Sindsdien werden er alleen kleinere acties gehouden. De aanwezige medewerkers denken echter dat het nu wel weer eens tot zo'n staking kan komen. "Gooi de boel maar plat", roept een van de insprekers alvast strijdvaardig.

Voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad stelde al dat er een "harde strijd" gaat volgen. "Men is echt heel boos", legt hij uit. "Het vertrek van directeur Theo Henrar was de druppel." De afgelopen weken waren er al spontaan allerlei bijeenkomsten. "Ik denk dat de top in India moet ingrijpen. Ik heb al tegen ze gezegd dat ze de situatie onderschatten."

FNV eist dat het werkgelegenheidspact, dat ontslagen in IJmuiden uitsluit tot oktober 2021, door de Europese directie van Tata Steel wordt nageleefd. Ook wil de vakbond dat het pact met vijf jaar wordt verlengd. Daarnaast moet Tata Steel Europe zijn plannen om banen te schrappen bij de voormalige Hoogovens intrekken en mogen er geen onderdelen worden verkocht of werk worden uitbesteed. Verder wil de bond dat er nog dit jaar een strategisch plan wordt opgesteld en dat Tata een toelichting geeft op het vertrek van Henrar. De bond wil vooraf geraadpleegd worden over wie zijn vervanger wordt. "We accepteren geen marionetten in de directie."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,130
Diesel1,748

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions