Transport Online - Geen meldplicht bij vermoedens dat werknemer corona heeft

Geen meldplicht bij vermoedens dat werknemer corona heeft

Geen meldplicht bij vermoedens dat werknemer corona heeft
04-06-2020 09:56 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Een werkgever die vermoedt dat een werknemer is besmet met het coronavirus, is juridisch gezien niet verplicht dat te melden bij de GGD. Dat geldt ook voor collega's en voor de betrokken werknemer zelf, stelt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Als een bedrijfsarts corona vaststelt, heeft hij wel een meldplicht.

Een werkgever heeft wel de verantwoordelijkheid om een werknemer aan te spreken "en eventuele maatregelen te nemen" als een een persoon naar het werk komt met klachten die overeenkomen met de coronasymptomen. Ook kan de werkgever een werknemer naar huis sturen op grond van het zogenoemde instructierecht en kan een collega een klacht indienen bij de inspectie.

Een bedrijfsarts die erachter komt dat een werknemer besmet is, moet dit melden bij de GGD. Het kabinet gaat ervan uit dat de besmette persoon gewoon de regels volgt, maar "de voorzitter van de veiligheidsregio kan besluiten tot gedwongen isolatie als de betrokkene lijdt aan Covid-19 of als er gegronde redenen zijn dat te veronderstellen". Het gaat hier om een "uiterst middel", benadrukt De Jonge.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,656
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions