Transport Online - 'ECB draait waarschijnlijk geldkraan verder open'

'ECB draait waarschijnlijk geldkraan verder open'

'ECB draait waarschijnlijk geldkraan verder open'
04-06-2020 09:41 | Financieel | auteur ANP

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) draait donderdag waarschijnlijk de geldkraan verder open om de economie van de eurozone extra ondersteuning te bieden te midden van de coronacrisis. Naar verwachting kondigt de centrale bank bij zijn rentebesluit een uitbreiding van zijn opkoopprogramma voor obligaties aan. De rentetarieven worden volgens kenners niet gewijzigd.

Onlangs liet François Villeroy de Galhau, het hoofd van de Franse centrale bank en tevens beleidsbepaler bij de ECB, weten dat er waarschijnlijk meer coronasteun zit aan te komen. Nu de inflatie laag is, is er volgens hem ruimte om "snel en krachtig te handelen". Hij opperde ook om af te stappen van een speciale verdeelsleutel. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld meer Italiaanse staatsobligaties op te kopen.

Bij het vorige rentebesluit eind april ging de ECB nog niet over tot een uitbreiding van het noodopkoopprogramma. Wel stelde de centralebank toen klaar te staan om het programma ter waarde van 750 miljard euro uit te breiden of te verlengen.

Economen houden er rekening mee dat de ECB honderden miljarden euro's extra in de economie wil gaan pompen. Zo'n uitbreiding van het opkoopprogramma kan meerdere vormen aannemen, zoals het regelen van een langere looptijd of door meer soorten obligaties erin te betrekken. Sommige marktvorsers speculeren dat de centrale bank straks ook rommelobligaties van bedrijven met lage kredietwaardigheid kan gaan opkopen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen