Transport Online - Spoorbedrijf NMBS beboet in zaak rond chroom-6

Spoorbedrijf NMBS beboet in zaak rond chroom-6

Spoorbedrijf NMBS beboet in zaak rond chroom-6
03-06-2020 10:18 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

GENT - Voor het blootstellen van werknemers aan het kankerverwekkende chroom-6 moet het Belgische spoorbedrijf NMBS een boete van 210.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Gent woensdag bepaald. De werknemers krijgen geen schadevergoeding omdat hun werkgever daar volgens de rechter juridische immuniteit voor heeft.

Ruim vier jaar geleden werd bekend dat werknemers van een NMBS-werkplaats in Gentbrugge mogelijk anderhalf jaar zijn blootgesteld aan chroom-6 bij werkzaamheden aan treinen. Toen bleek dat een aantal werknemers verdachte bloedwaarden vertoonden, werd een onderzoek ingesteld.

"De rechtbank vindt de feiten bijzonder ernstig", aldus de rechter. "Het staat vast dat chroom-6 kankerverwekkkend is. Binnen de NMBS was men voldoende op de hoogte maar er werden onvoldoende preventiemaatregelen genomen."

De kwestie speelt ook bij de Nederlandse Spoorwegen. Vorig jaar maakten de gemeente Tilburg en de NS 10 miljoen euro vrij voor schadevergoeding aan mensen die tussen 2004 en 2012 in een NS-werkplaats waren blootgesteld aan chroom-6. Het ging om Tilburgse werklozen die treinstellen moesten schuren, waarbij de schadelijke stof vrijkwam uit oude verflagen. Achthonderd betrokkenen kunnen rekenen op een schadevergoeding van 7000 euro. Voor mensen die ziek werden kan daar tot 40.000 euro bij komen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,321

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions