Transport Online - 'Reële kans op nieuwe coronabesmettingen door demonstratie Dam'

'Reële kans op nieuwe coronabesmettingen door demonstratie Dam'

'Reële kans op nieuwe coronabesmettingen door demonstratie Dam'
02-06-2020 18:12 | Coronavirus | auteur ANP

ROTTERDAM - Artsen hebben "met afgrijzen" gekeken naar de demonstratie maandag op de Dam in Amsterdam. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het ging om ongeveer 5000 mensen die langdurig dicht bij elkaar zijn, die uit het hele land komen, waarvan de meesten de omstanders niet direct kennen. De kans dat daar mensen tussen hebben gezeten die corona bij zich droegen, is zeer reëel. De kans dat ze dit overgedragen hebben aan één of tientallen, is ook zeer reëel", aldus Kuipers.

Duizenden mensen waren maandag samengekomen op de Dam om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Door de hoge opkomst was het moeilijk voor deelnemers om afstand van elkaar te bewaren. Dat kan volgens Kuipers "wel degelijk leiden tot een opvlamming van het aantal nieuwe infecties. Het virus is niet weg." De demonstratie is, zegt hij, "wel degelijk een risicofactor voor de mensen die daar aanwezig zijn geweest en hun directe naasten."

Kuipers, die zelf in de Verenigde Staten heeft gewoond en gewerkt, zegt dat hij de aanleiding voor het protest goed kan begrijpen. "Natuurlijk wil je graag deelnemen aan zo'n event. Maar ik kan me ook voorstellen, op het moment dat je daar aankomt en ziet hoeveel mensen daar zijn, dat je denkt: kan ik ook op een andere manier deelnemen? Want om daar met 5000 mensen langdurig te staan, dat is niet heel slim. Als ik er naartoe gelopen was, was ik weggegaan." Kuipers zegt ook dat een protest "op zo'n manier op zo'n locatie niet heel gelukkig" is.

Als alleen de demonstranten ziek zouden worden, kan de zorg de toestroom nog wel aan, zegt Kuipers. "Maar we weten niet wat er omheen gebeurd is. Mensen gaan daarna nog ergens naar een terras, gaan weer terug naar hun eigen familie, hun eigen werkkring. Als op één event enkele tientallen mensen besmet raken, gaat dat heel snel verder voordat je dat detecteert." Doordat op de Dam duizenden demonstranten stonden, dus duizenden mogelijke besmettingsbronnen, is contactonderzoek vrijwel onmogelijk.

Wie het coronavirus oploopt, wordt daar ongeveer een week later ziek van. Kuipers roept de demonstranten op om zich "bij de minste klachten" te laten testen "en blijf thuis tot de uitslag bekend is". Kuipers doet geen nieuwe oproep aan burgemeesters om kritisch te zijn over demonstraties. "Die oproep ligt er al, er waren namelijk gewoon afspraken over gemaakt." Maar de demonstratie op de Dam was volgens Kuipers "niet conform de afspraken".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen