Transport Online - Plunderingen en brandstichten in Minneapolis en omgeving

Plunderingen en brandstichten in Minneapolis en omgeving

Plunderingen en brandstichten in Minneapolis en omgeving
29-05-2020 09:51 | Buitenland | auteur ANP

MINNEAPOLIS/LOUISVILLE - Protesten tegen de dood van een zwarte verdachte maandag in Minneapolis zijn op grote schaal uitgelopen op brandstichtingen en plunderingen. In de stad Saint Paul die naast Minneapolis ligt, zijn volgens de politie meer dan 170 winkels geplunderd en tientallen branden gesticht.

In het zuidoosten van Minneapolis is een politiebureau bestormd en in brand gestoken. De gemeente heeft opgeroepen het pand en de omgeving te verlaten, omdat gevreesd wordt dat het ontploft als gevolg van beschadigde gasleidingen. Betogers zouden van het politiebureau naar het centrum van de stad zijn getrokken. Burgemeester Jacoc Frey noemde vrijdag de rellen onaanvaardbaar. Hij zei dat hij het politiebureau had laten ontruimen om mensenlevens te sparen. In het noorden van de stad is ook een politiebureau door betogers belaagd volgens lokale media.

In heel de VS zijn er betogingen naar aanleiding van de dood van de 46-jarige verdachte George Floyd door toedoen van een agent. Op sommige plaatsen lopen de protesten uit de hand. In het centrum van Louisville in Kentucky is op betogers geschoten en raakten er zeven gewond van wie een ernstig. De politie heeft aanhoudingen verricht. De betoging in Louisville was niet naar aanleiding van de dood van de zwarte Floyd, maar richtte zich op een plaatselijk incident half maart waarbij agenten de Afro-Amerikaanse Breonna Taylor in haar woning doodschoten.

De krant Star Tribune in Minneapolis meldt dat betogers ook met molotovcocktails hebben gegooid. De politie schiet er met rubberen kogels en gebruikt traangas om betogers en plunderaars uiteen te drijven. Maar de politie heeft in Minneapolis noch in Saint Paul - samen ook wel 'Twin Cities' genoemd - melding gemaakt van gewonden.

De Star Tribune suggereert dat niet alleen de woede over de dood van Floyd maar ook onzekerheid over de lockdowns naar aanleiding van het coronavirus een rol bij de uitbarsting van geweld speelt.

De nacht van donderdag op vrijdag was de derde achtereenvolgende nacht van protesten en plunderingen. Donderdag schoot een winkelier een plunderaar dood in Minneapolis. De gouverneur van de staat Minnesota heeft tweehonderd agenten van de staat en de Nationale Garde gestuurd om te helpen de orde te herstellen. President Trump heeft gezegd dat hij zelf de orde, desnoods met militairen, herstelt "als de zwakke links-radicale burgemeester Jacob Frey dat niet voor elkaar krijgt". Trump zei dat de plunderaars de naam van George Floyd onteren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,829
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions