Transport Online - Martin van Rijn treedt terug als minister voor Medische Zorg

Martin van Rijn treedt terug als minister voor Medische Zorg

Martin van Rijn treedt terug als minister voor Medische Zorg
28-05-2020 12:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Martin van Rijn zal op 9 juli terugtreden als minister voor Medische Zorg. Hij zal worden opgevolgd door een VVD'er, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De partij heeft een kandidaat op het oog en maakt naar verwachting op korte termijn bekend om wie het gaat.

PvdA'er Van Rijn trad op 23 maart op persoonlijke titel aan als opvolger van VVD-minister Bruno Bruins, die opstapte wegens oververmoeidheid. Van Rijn zou drie maanden aanblijven in verband met de coronacrisis. Hij was in het vorige kabinet staatssecretaris van Volksgezondheid.

Van Rijn vertrekt dus ruim twee weken later. Dan is de Tweede Kamer in principe aan het zomerreces begonnen. Premier Mark Rutte kijkt namens het kabinet uit naar de verdere samenwerking met Martin van Rijn in de komende zes weken, aldus de RVD.

De beoogde opvolger van Van Rijn "doorloopt momenteel de procedure" om te kunnen toetreden tot het kabinet. De inlichtingendiensten gaan onder meer na of er op de kandidaat-minister niets valt aan te merken. De benoeming van de nieuweling wordt niet meer deze week verwacht.

Van Rijn was, tot het kabinet een beroep op hem deed, bestuursvoorzitter van de drie ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep. Daar keert hij naar verwachting terug, al werd hij de afgelopen tijd ook genoemd als nieuwe burgemeester van Den Haag.

Dat een lid van een oppositiepartij toetreedt tot het kabinet, is een zeldzaamheid. Dat gebeurde voor het laatst in bevrijdingsjaar 1945, toen het landsbestuur weer moest worden opgebouwd en kabinetten bij voorkeur op zo breed mogelijke steun leunden.

De PvdA toonde zich tijdens Van Rijns invalwerk "trots" dat een partijgenoot "naar voren stapte om de brand te blussen". Maar drie maanden is ook wel weer genoeg, zei voorman Lodewijk Asscher eerder op de dag. "Volgens mij gaan volgende week de terrassen open, dus de alarmfase is wel voorbij." Van Rijn zal inmiddels "toch zijn eigen ziekenhuis ook weer moeten gaan besturen".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions