Clicky

 Lancering nieuwe Amerikaanse raket 'Crew Dragon' gaat niet door vanwege weer

Lancering nieuwe Amerikaanse raket 'Crew Dragon' gaat niet door vanwege weer
27-05-2020 22:26 | Buitenland | auteur ANP

CAPE CANAVERAL - Een nieuwe Amerikaanse raket gaat nog niet de ruimte in. De Crew Dragon-capsule zou met twee astronauten aan boord vertrekken richting het internationale ruimtestation ISS, maar het weer rond de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida is te slecht. De kans op bliksem is te groot en dat maakt het te gevaarlijk om op te stijgen. Ruim een kwartier voor het moment van lancering besloot de vluchtleiding te stoppen met aftellen.

De eerstvolgende mogelijkheid voor een lancering is komende zaterdag. Dan staat de lancering gepland voor 21.22 uur Nederlandse tijd. Als het ook dan niet lukt om op te stijgen, kan SpaceX zondag om 21.00 uur Nederlandse tijd een nieuwe poging wagen.

Aan boord van de raket zaten astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken. Zij zaten al in ruimtepakken klaar in hun stoelen toen het besluit kwam om te stoppen met aftellen. Hurley en Behnken zouden de komende maanden in het ISS wonen, ruim 400 kilometer boven de aarde.

Het moest de eerste keer worden dat een commercieel bedrijf mensen in een baan rond de aarde brengt. De Crew Dragon is ontwikkeld en gebouwd door het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Het is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht in negen jaar tijd. De laatste bemande Amerikaanse missie was de vlucht van spaceshuttle Atlantis in 2011. Hurley was toen de piloot die de Atlantis aan de grond zette. Sindsdien waren de Verenigde Staten afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.

President Donald Trump was voor de lancering naar ruimtebasis Cape Canaveral gekomen. Ruim een uur voor de lancering vloog zijn presidentiële vliegtuig, de Air Force One, langs de klaarstaande raket. Slechts twee Amerikaanse presidenten hebben ooit een lancering van astronauten bijgewoond: Richard Nixon in 1969 en Bill Clinton in 1998.

Vorig jaar ging een Crew Dragon zonder bemanning al naar het ISS, om alle systemen te testen. In januari liet SpaceX bewust een (onbemande) lancering van het vaartuig mislukken, om te kijken of een bemanning in geval van nood veilig terug naar de aarde kan worden gebracht. Dat lukte.

Over een paar jaar willen de Verenigde Staten weer mensen naar de maan en terug brengen. Daarvoor wordt een ander vaartuig ontwikkeld, de Orion. Europa is ook betrokken bij dat project.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,108
Diesel1,928

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions