Clicky

 
Transport Online - Duitsland redt Lufthansa door groot belang te nemen in bedrijf

Duitsland redt Lufthansa door groot belang te nemen in bedrijf

Duitsland redt Lufthansa door groot belang te nemen in bedrijf
25-05-2020 17:19 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - [update 22:19 uur] De Duitse overheid redt Lufthansa door een belang van 20 procent te nemen in de luchtvaartreus. Met de reddingsactie is in totaal zo'n 9 miljard euro gemoeid. Lufthansa is net als andere luchtvaartmaatschappijen flink in de problemen gekomen door de coronacrisis.

Voor het verkrijgen van de deelneming telt de Duitse overheid in eerste instantie ongeveer 6 miljard euro neer. De staat steunt ook een driejarige lening van 3 miljard euro. Mocht Lufthansa later nog te maken krijgen met een vijandige overnamepoging dan kan Duitsland zijn grip op het concern nog versterken, is tevens afgesproken. In dat geval mag het belang van Berlijn worden opgevoerd tot net iets meer dan 25 procent van de aandelen.

Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, benadrukte dat Duitsland op termijn weer van het staatsbelang af wil. De regering streeft ernaar de deelneming tegen eind 2023 te verkopen. Maar dit is ook afhankelijk van het herstel bij het luchtvaartconcern. Ook stelde Scholz dat wanneer een staat zoveel geld uitgeeft, deze tevens de plicht heeft om ervoor te zorgen dat de rekening uiteindelijk niet bij de belastingbetaler terecht komt.

Overigens zal Berlijn zich straks niet bemoeien met de dagelijkse leiding bij het bedrijf. Wel mag de overheid twee commissarissen aanstellen bij Lufthansa. Als onderdeel van de deal zal Lufthansa zich daarnaast blijven inzetten op het terugdringen van de milieu-uitstoot. Dat doet het bedrijf door te blijven investeren in schonere vliegtuigen en door waar mogelijk schonere brandstof in te slaan.

De Duitse regering en Lufthansa steggelden al weken over de noodsteun voor de geplaagde onderneming. Door de crisis houdt Lufthansa een groot deel van zijn vloot noodgedwongen aan de grond, met uitzondering van de vrachtvluchten. Ondertussen lopen de vaste kosten door en dreigt het geld van de onderneming op te raken. Bij de Lufthansa Group werken in totaal zo'n 138.000 mensen. De banen van tienduizenden werknemers staan op de tocht.

Meer overheden zien zich de laatste tijd genoodzaakt om luchtvaartmaatschappijen te hulp te schieten. Lufthansa kreeg zelf bijvoorbeeld al steun toegezegd uit Zwitserland. De overheid in Bern staat garant voor omgerekend 1,2 miljard euro aan leningen voor de Zwitserse tak van het bedrijf. Met de overheden van Oostenrijk en België zijn de Duitsers daarnaast nog in onderhandeling over hulp. Air France-KLM krijgt ook veel steun. Om het luchtvaartconcern van de ondergang te redden heeft Frankrijk 7 miljard euro aan steun toegezegd. Vanuit Nederland kan de onderneming rekenen op 2 miljard tot 4 miljard euro aan steun, in de vorm van garantstellingen en leningen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats