Clicky


Bestuur easyJet wint slag van oprichter

Bestuur easyJet wint slag van oprichter
22-05-2020 13:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP/BLOOMBERG

LONDEN - Het bestuur van prijsvechter easyJet heeft de steun gekregen van de aandeelhouders in een ruzie met oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Ioannou. Die had aangestuurd op het vertrek van vier bestuurders onder wie topman Johan Lundgren, financieel directeur Andrew Findlay en voorzitter John Barton.

Haji-Ioannou, die een derde van de aandelen easyJet in bezit heeft, strijdt al jaren tegen plannen van achtereenvolgende bestuurders die volgens hem te veel investeringen vergen. Hij verweet het huidige bestuur dat de plannen voor de aanschaf van honderd nieuwe toestellen van Airbus te duur waren. Hij wilde dat die bestelling geannuleerd werd. Bovendien zou easyJet zijn vloot moeten inkrimpen van 318 naar 250 vliegtuigen.

Lundgren reageerde door de levering van 24 toestellen uit te stellen, wat het bedrijf op de korte termijn 1 miljard pond investeringen scheelt. De order annuleren was volgens de topman onverstandig omdat easyJet als het vliegverkeer weer aantrekt zijn vloot moet kunnen vernieuwen. Bovendien was het contract met Airbus bijzonder flexibel.