Transport Online - Rapport: kansen voor georganiseerde criminaliteit op Schiphol

Rapport: kansen voor georganiseerde criminaliteit op Schiphol

Rapport: kansen voor georganiseerde criminaliteit op Schiphol
20-05-2020 17:24 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - De georganiseerde criminaliteit ziet kansen op Schiphol. Onder meer bagagekelders zijn kwetsbaar voor de smokkel van verdovende middelen.

Dit staat in een rapport over georganiseerde misdaad op en rond Schiphol dat woensdag is gepubliceerd. Het rapport is gemaakt in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer.

"Het rapport laat zien waar versterkingen nodig zijn en mede op basis daarvan kunnen we de bestaande maatregelen om ondermijning te bestrijden, prioriteren en uitvoeren", zegt burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. "Zowel publieke als private partijen op Schiphol zijn doordrongen van de urgentie van de aanpak van ondermijning en werken daarbij intensief samen."

Criminele netwerken zoeken naar manieren om de beveiliging en controles op Schiphol te omzeilen, schrijven de onderzoekers. Dat doen ze onder meer door te infiltreren onder houders van een Schipholpas, werknemers die toegang hebben tot delen van het beschermde of beveiligde luchthavengebied. Dit maakt de pashouders kwetsbaar, luidt een van de hoofdconclusies. Zij kunnen te maken krijgen met criminele intimidatie op de werkvloer.

De drugssmokkel is volgens bronnen het belangrijkste ondermijnende criminaliteitsprobleem op Schiphol. Het gaat hier voornamelijk om (de invoer van) cocaïne en (de uitvoer van) synthetische drugs. Criminelen weten te infiltreren in verschillende branches, onder meer in de schoonmaak, catering, de bagageafhandeling en bij het onderhoud in de hangars. Ze hebben toegang tot vliegtuigen, bagage en luchtvracht.

Schiphol noemt de ondermijning in een reactie een internationaal en nationaal probleem, dat de samenleving schaadt. "Het is goed dat hier vanuit de overheid extra aandacht en geld voor wordt vrijgemaakt. Het is belangrijk om ondermijning verder aan te pakken", reageert de luchthaven. "Diverse partijen werken op Schiphol nauw samen (zoals de douane gericht op goederenstromen en de koninklijke marechaussee op personen) om ondermijning tegen te gaan. Op basis van de aanbevelingen en adviezen gaan we bekijken hoe we samen met de verschillende sectorpartijen vanuit Schiphol kunnen bijdragen aan een nog betere aanpak tegen ondermijning op Schiphol."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen