Transport Online - FNV Transport en Logistiek: Loonbod DHL veel te mager

FNV Transport en Logistiek: Loonbod DHL veel te mager

FNV Transport en Logistiek: Loonbod DHL veel te mager
20-05-2020 17:04 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - FNV Transport en Logistiek voert al enkele maanden cao-onderhandelingen met DHL Parcel. "Het veel te magere loonbod van de werkgever is voor ons echt onacceptabel", zegt Jacqueline Lohle van de FNV.

Lohle: "Het geld klotst tegen de plinten op. De werknemers hebben zich het schompes gewerkt de laatste maanden met risico voor eigen gezondheid en dan biedt DHL een loonsverhoging van 2.5 procent. Met ook nog als voorwaarde dat de toeslagen voor zon- en feestdagen meer dan gehalveerd moeten worden? Dat gaan we natuurlijk nooit accepteren."

Financiële situatie DHL

"DHL boekt klinkende resultaten in het eerste kwartaal 2020. Alle vijf divisies wereldwijd zijn winstgevend, ondanks de coronacrisis. Ook is er vertrouwen in de toekomst. DHL Duitsland geeft toestemming aan NL om voor miljoenen te investeren in twee nieuwe terminals en de verwachting is dat online bestellen het nieuwe normaal wordt."

Lohle: "Er is dus ruimte voor een goede cao met een fatsoenlijke loonsverhoging. En dat leeft breed onder de DHL medewerkers in de loods, bij de supervisors, op kantoor en bij de chauffeurs. De afgelopen maanden is het ‘booming’ op de terminals en naar verwachting zal dit zo blijven."

De chauffeurs zijn vitale beroepen in coronatijd gebleken. Zij zorgden dat Nederland bevoorraad werd tijdens de lock down, ondanks dat er de eerste tijd veel onduidelijk was over de veiligheid voor hun eigen gezondheid.

DHL wil een cao voor drie jaar en biedt een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2020 voor rijdend en niet rijdend personeel. Aan dit magere loonbod stelt DHL ook nog de voorwaarde dat de toeslagen voor ’s nachts werken of op feestdagen worden afgeschaft dan wel flink worden verlaagd. Zo wil DHL de zondagstoeslag verlagen van 150 procent naar 50 procent en de toeslag voor werken op feeestdagen van 200 procent naar 100 procent.

Geld klotst tegen de plinten op, maar werknemers mogen niet meedelen

Lohle: "Het geld klotst tegen de plinten op. We willen dat ook de werknemers hierin meedelen."

De cao is sinds 1 januari verlopen. Al 5 maanden wordt er onderhandeld. De looneis van FNV en CNV is een stijging van 5 procent per jaar met ingang van 1 januari 2020.

Het volgende cao overleg is op 4 juni.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,646
Diesel1,271

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions