Clicky

 
Transport Online - 'Crisis geen vrijbrief om Tweede Kamer te passeren'

'Crisis geen vrijbrief om Tweede Kamer te passeren'

'Crisis geen vrijbrief om Tweede Kamer te passeren'
20-05-2020 13:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een crisis is geen vrijbrief om de wet te overtreden. Ook in moeilijke tijden moet vooraf verantwoording worden afgelegd over de manier waarop de overheid belastinggeld besteedt. Die waarschuwing geeft de Algemene Rekenkamer aan het kabinet en de Tweede Kamer.

De Rekenkamer constateert dat vorig jaar voor het eerst sinds 2008 een te groot deel van de rijksuitgaven onrechtmatig was. Daar is sprake van als voor meer dan 1 procent, ofwel een bedrag van 2,5 miljard euro, de verantwoording aan het parlement niet in orde was. Dat gold in 2019 onder meer voor de aankoop van een aandelenbelang in Air France-KLM ter waarde van bijna 750 miljoen euro.

De coronacrisis maakt de waarschuwing van de Rekenkamer "alleen maar nog actueler", zegt collegelid Francine Giskes van de Rekenkamer. Nu het kabinet met miljarden strooit om bedrijven en banen te redden, rijst de vraag of het parlement daar voldoende in wordt gekend, en of er wel zinnig met dat geld wordt omgesprongen. "Pas op voor het hellende vlak", waarschuwt zij.

Rekenkamer-president Arno Visser roept op de huidige crisis niet te gemakkelijk als "ongekend en uniek" te bestempelen. "Het gevaarlijke is dat je dan niet meer leert van het verleden. Er zijn eerder crises geweest waarin bedrijven steun ontvingen." Het goed informeren en raadplegen van de Kamer is meer dan een "technocratische exercitie", zegt hij verder.

De Rekenkamer wil daar volgens Visser overigens niet pas volgend jaar achteraf zijn licht over laten schijnen. Over de manier waarop al dit jaar gekeken kan worden naar rechtmatigheid en doelmatigheid van de enorme uitgaven aan coronasteun, wordt nog nagedacht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden