Transport Online - Financiën doet aangifte om mogelijke misdrijven toeslagenaffaire

Financiën doet aangifte om mogelijke misdrijven toeslagenaffaire

Financiën doet aangifte om mogelijke misdrijven toeslagenaffaire
19-05-2020 13:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Financiën heeft dinsdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens mogelijke misdrijven waaronder 'beroepsmatige discriminatie' in de beruchte toeslagenaffaire. Het OM zal kijken naar het werk van twee fraudeteams en de directie van de afdeling Toeslagen tussen 2013 en 2017.

De aangifte komt op advies van de externe strafrechtadvocaat Hendrik Jan Biemond die onderzocht of het ministerie verplicht is aangifte te doen wegens het handelen van de teams. Dat Financiën dat doet, is "ingrijpend", zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). "Ik realiseer me dat deze aangifte een grote impact heeft op de gedupeerde ouders en de medewerkers van de Belastingdienst. Maar het advies van mr. Biemond is helder: het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie hier naar kijkt."

Het gaat naast beroepsmatige discriminatie om 'knevelarij', een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist. De harde fraudeaanpak die de Belastingdienst enkele jaren terug hanteerde zorgde ervoor dat vele honderden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen onterecht als fraudeur zijn behandeld. Sommige gedupeerden kwamen daardoor in grote financiële problemen. Toenmalig staatssecretaris Menno Snel trad eind vorig jaar op wegens de affaire.

Of individuele ambtenaren in de problemen komen, is nog niet duidelijk. "In zijn advies benadrukt Biemond dat zijn advies niets zegt over de strafwaardigheid van het gedrag van specifieke personen", schrijft het ministerie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions