Transport Online - Peiling: VVD groeit naar 43 zetels door corona-aanpak

Peiling: VVD groeit naar 43 zetels door corona-aanpak

Peiling: VVD groeit naar 43 zetels door corona-aanpak
15-05-2020 11:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Kiezers waarderen de corona-aanpak van het kabinet en dat levert vooral de grootste coalitiepartij VVD steun op, blijkt uit de jongste peiling van I&O Research. De liberale partij kan op 43 virtuele zetels rekenen, terwijl alle andere partijen onder de 16 zetels blijven steken.

Twee op de drie kiezers steunen het optreden van het kabinet. Over de lockdown-aanpak is 75 procent positief, wat eerst nog meer dan 90 procent was.

Vooral premier Mark Rutte (VVD) zelf staat er goed op: zijn waarderingscijfers is van een 5,8 naar een 7,2 gegroeid. Dat de kabinetten-Rutte de financiën op orde hebben gekregen na de financiële crisis in 2008 wordt ook gewaardeerd.

Mondkapjes

Voor CDA-kopstukken Hugo de Jonge, die optreedt als 'coronaminister' en Wopke Hoekstra, die als minister van Financiën een grote rol speelt in het beheersen van de economische crisis, is ook veel waardering. Maar dat vertaalt zich nog niet in virtuele zetelwinst voor de christendemocraten. De coalitiepartij, die in 2017 nog 19 zetels behaalde, staat op 13 zetels in de peiling van I&O. De partij kent momenteel geen duidelijke leider, zoals Rutte bij de VVD.

Uit de peiling blijkt ook dat Nederlanders niet bepaald staan te springen om een mondkapje te dragen, zoals straks in het openbaar vervoer verplicht wordt. Nu zegt maar 4 procent dat te doen, als het verplicht wordt is 58 procent van de gepeilde Nederlanders voornemens "zeker" een mondkapje te dragen.

"Dan kan je niet het ov in, het is kiezen", zei De Jonge vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Bij treinen en stations zal vanaf 1 juni worden gecontroleerd op het dragen van een mondkapje. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt nu nog uitgewerkt. Ook over de hoogte van de boete als iemand niet een mondkapje draagt, kon De Jonge nog niks zeggen. "Daar zijn we mee bezig."NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions