Clicky

 
Transport Online - Export in maart met vier procent gekrompen

Export in maart met vier procent gekrompen

Export in maart met vier procent gekrompen
15-05-2020 10:12 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Het volume van de goederenexport was in maart 4,0 procent kleiner dan in maart 2019, meldt het CBS. Dit is de eerste krimp na mei 2019. In maart zijn er vooral minder transportmiddelen en machines uitgevoerd. Daarentegen lag de export van aardolie- en chemische producten hoger dan een jaar eerder. Het volume van de import was in maart 3,7 procent kleiner dan een jaar eerder. Er werden vooral minder delfstoffen, transportmiddelen en kleding ingevoerd dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei ongunstiger dan in maart.

Uitvoer en invoer naar landen

In maart was vooral de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk fors lager dan een jaar eerder. Dat kwam mede door de flinke afname van de export van transportmiddelen. Wat de invoer betreft was vooral de import uit Rusland en Noorwegen van olie en gas fors lager.

Omstandigheden voor export in mei ongunstiger dan in maart

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei ongunstiger dan in maart. Dat komt doordat het Duitse en het Europese producentenvertrouwen lager waren, het oordeel van zowel Nederlandse als Europese ondernemers in de industrie over hun buitenlandse orderpositie verslechterde en doordat de krimp van de Duitse industriële productie groter was dan in de voorgaande maand.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats