Transport Online - 16 jaar cel geëist voor moord met spanband

16 jaar cel geëist voor moord met spanband

16 jaar cel geëist voor moord met spanband
14-05-2020 17:10 | Binnenland | auteur Redactie

ZUTPHEN - “Dit is een ingewikkelde zaak”, sprak de officier van justitie donderdag 14 mei voor de rechtbank in Zutphen. Heeft een 60-jarige man uit Apeldoorn in juli 2018 zijn vrouw om het leven gebracht? Of was hier sprake van zelfdoding? Het duurde even, zei de officier, maar inmiddels is hij overtuigd van moord. De officier eiste een celstraf van 16 jaar.

De officier vindt dat er wettig en overtuigend bewijs is dat de man zijn vrouw thuis heeft gewurgd met een spanband. Ook al had de dood op het eerste gezicht veel weg van een suïcide - een vrouw met een band om haar hals, afkomstig uit de eigen huisraad, geen zichtbare sporen van een worsteling - maar bij nader inzien zijn er wat de officier betreft voldoende aanwijzingen dat de man de vrouw heeft gedood.

De gevonden forensische sporen duiden erop dat de spanband (met lus) van achteren moet zijn aangebracht, terwijl de vrouw bij het aanrecht stond, daar knielde of bezig was in een kastje. Op het achterpand van het shirt dat de vrouw droeg, zitten DNA-sporen van de echtgenoot, meer dan je normaal zou verwachten. De plekken op het shirt waar DNA is gevonden, zijn “locaties die passen bij het zetten van kracht bij verwurging”, zei de officier. Op het schort dat ze aanhad, zat ook DNA van de man, eveneens op een plek waar je verwacht dat er kracht is gezet om een spanband aan te trekken. Verder is het DNA van de man aangetroffen onder haar nagels – hetgeen zou kunnen duiden op een worsteling.

Het scenario van een derde, onbekende persoon, die haar om het leven zou hebben gebracht, ligt niet voor de hand, stelde de officier. Nergens is een spoor gevonden dat wijst op een andere dader dan de verdachte. Op de spanband zelf is alleen het DNA van de verdachte en het slachtoffer aangetroffen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man thuis was rond het vermoedelijke tijdstip van overlijden. Uit de woning is verder niets weggenomen, er is niets doorzocht of verbroken. Een overval of diefstal lijkt niet aan de orde.

De verdachte had een motief, betoogde de officier. Er zou een scheiding ophanden zijn die zou betekenen dat de man de woning moest verlaten.  Er was een overlijdensrisicoverzekering. Uit onder meer verklaringen van familieleden en uit het dagboek van het slachtoffer is duidelijk geworden dat de verdachte van mening is dat een vrouw ‘niet ongestraft’ bij haar man weg kan gaan. De verdachte zelf schreef chatberichten aan zijn vrouw en zijn zoon: “Ik ben bereid de ultieme prijs te betalen” en “Als je jouw onrecht doorzet (…) eindigt het spel met de dood van een van ons.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,919
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen