Clicky


Fitnessketen BigGym stapt naar de rechter om gedwongen coronasluiting

Fitnessketen BigGym stapt naar de rechter om gedwongen coronasluiting
12-05-2020 20:18 | Coronavirus | auteur ANP

HEEMSKERK - Fitnessketen BigGym sleept de Staat voor de rechter om een einde te maken aan de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus. Dat meldde de uitbater van zo'n twintig sportscholen verspreid over het hele land dinsdag. Vooralsnog moeten alle fitnesscentra in Nederland gesloten blijven tot 1 september.

BigGym vindt dat de maatregelen disproportioneel zijn en eist dat die worden opgeheven. Het bedrijf beschikt naar eigen zeggen over een veilig protocol met zeer verregaande voorschriften en permanent toezicht. Daarnaast wijst BigGym naar het buitenland. In Oostenrijk, Zwitserland en in veel deelstaten van Duitsland zijn sportscholen deze week opengesteld. België volgt op 15 juni.

De kortgedingzitting vindt op 20 mei plaats bij de rechtbank in Den Haag. Dat is een fysieke bijeenkomst, geeft de advocaat van de fitnessketen aan.

"Wij voelen ons verplicht een vuist te maken en op te komen voor de belangen van onze branche", aldus BigGym. "Daarom treden wij als eerste naar voren om door middel van een kort geding de Staat aan te klagen." Volgens advocaat Lex de Jager is BigGym formeel de enige partij die de rechtszaak aanspant. Maar als BigGym zijn zin krijgt, dan kunnen andere sportscholen dat als precedent gebruiken om ook een opening af te dwingen.

Directeur Ronald Wouters van branchevereniging NL Actief is niet te spreken over de stap van BigGym. "We zijn nog in gesprek met de overheid, dan ga je toch niet tegelijkertijd een rechtszaak aanspannen? Dat is een stap die later nog kan, als overleg op niets uitloopt." Hij noemt het kort geding dan ook "schadelijk voor de branche" en roept andere sportscholen op zich daar niet bij aan te sluiten. "Ik snap dat vanuit de emotie wel, maar laten we even afwachten wat het overleg oplevert."

BigGym is geen lid van NL Actief. "Dat verklaar waarom ze hun eigen koers varen", aldus advocaat De Jager. Volgens hem was er vooraf geen formeel overleg gevoerd met branchegenoten om samen in de rechtszaak op te trekken.

De fitnessketen kreeg dinsdag na het bekendmaken van het kort geding wel veel reacties van fitnesscentra en zelfs andere branches die niets met fitness te maken hebben, aldus de advocaat. Daar zat geen formeel verzoek tot een gezamenlijke rechtszaak tussen, laat directeur Jasper Otting van de fitnessketen desgevraagd weten. "Dit is ons eigen initiatief. We doen het namens onszelf. Maar elke steun is altijd welkom", aldus Otting.