Transport Online - Fiscus selecteerde bij controles op tweede nationaliteit

Fiscus selecteerde bij controles op tweede nationaliteit

Fiscus selecteerde bij controles op tweede nationaliteit
11-05-2020 10:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2015 mensen die aangifte deden van hun inkomsten, bij controles mede geselecteerd op hun tweede nationaliteit. Op deze manier werden ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit extra gecontroleerd. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws, die hier onderzoek naar doen.

De fiscus hanteerde volgens de woordvoerder tientallen selectieregels om te kijken of mensen hun voorlopige aangifte juist invulden. Een van die regels bevatte vijf criteria waarbij de vijfde betrekking had op de tweede nationaliteit naast de Nederlandse of een andere nationaliteit. Een ander criterium kon bijvoorbeeld zijn dat de aftrekposten opmerkelijk hoog waren. De ambtenaar die na deze selectie de voorlopige aanslag controleerde, kreeg alleen een bsn-nummer te zien en niet de reden van de selectie, zegt de woordvoerder.

In 2015 werd de wet veranderd waardoor gegevens over een mogelijke tweede nationaliteit niet meer in de Basisregistratie Personen (BRP) werden opgenomen.

Toeslagenaffaire

In de toeslagenaffaire werden ook relatief veel ouders met een dubbele nationaliteit ten onrechte beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. In deze zaak heeft de Belastingdienst al aan de Tweede Kamer gemeld dat er in een aantal gevallen sprake was van selectie op dubbele nationaliteit, aldus de woordvoerder. De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar deze kwestie.

Op de vraag of gegevens uit de drie eerdere jaren werden gebruikt door de afdeling Toeslagen zegt de woordvoerder dat het om gescheiden systemen gaat. Ambtenaren van de aangifte-afdeling konden niet in de systemen van de afdeling Toeslagen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions