Transport Online - FNV Havens: OBA blokkeert medewerkers toegang tot kolenfonds

FNV Havens: OBA blokkeert medewerkers toegang tot kolenfonds

FNV Havens: OBA blokkeert medewerkers toegang tot kolenfonds
11-05-2020 09:48 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - De OBA (voorheen Overslag Bedrijf Amsterdam) in Amsterdam blokkeert de mogelijkheid dat in ieder geval acht medewerkers bij het verliezen van werk door sluiting van de Hemwegcentrale, gebruik kunnen maken van het speciaal daarvoor ingerichte kolenfonds. Door dit door FNV bevochten fonds kunnen medewerkers die hun werk kwijtraken door de energietransitie, gebruik maken van-werk-naar-werktrajecten, scholing en aanvulling op het loon.

Daarvoor moeten werkgevers medewerkers voor 1 juni aanmerken als fondsdeelnemer. Maar dit weigert de OBA, en voert daarbij aan dat de OR een negatief advies over de reorganisatie heeft gegeven.

Slechte start

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: "Het mag niet zo zijn dat werkgevers medewerkers weghouden van dit fonds. Zij hebben hier recht op. Het is een slechte start van wat er is afgesproken; een rechtvaardige energietransitie voor medewerkers. Dit belooft weinig goeds voor de uitwerking van verdere maatregelen in het kader van het Urgenda-vonnis."

Chantagemiddel

Cees Bos, bestuurder FNV Havens, is woest over de gang van zaken: "Een ontslag is al vreselijk genoeg, maar ook vervolgens de toegang tot het kolenfonds en zicht op een nieuwe toekomst blokkeren, is ronduit onbeschoft. De OBA gebruikt het negatieve advies van de ondernemingsraad over de reorganisatie als reden om ‘op te schorten’. Maar wat ons betreft is het een chantagemiddel. Al sinds vorig jaar juni is bekend dit fonds juist voor deze mensen een toekomst biedt. En sinds die tijd maken we afspraken die OBA niet nakomt. Ze vinden steeds een reden om er onderuit te komen. De OBA én de HES-groep waar dit bedrijf een onderdeel van is, brengen bewust nu vele gezinnen in de onzekerheid."

Nog meer ontslagen

Naast de acht medewerkers wil de OBA aanvullend nog 24 extra medewerkers ontslaan door het vertrek van een klant. Cees Bos: "Tegelijkertijd houden ze zzp’ers en andere flexwerkers in dienst. Dat is goedkoper. Dat bevestigt OBA ook gewoon."

Sterfhuisconstructie

Opmerkelijk vindt Bos het ook dat een klant van de ene naar de andere HES-terminal gaat. "Het lijkt wel of ze met een sterfhuisconstructie bezig zijn, en dit geheel hebben georkestreerd."

De OBA (haventerminal, voorheen Overslag Bedrijf Amsterdam) maakt deel uit van de internationale HES-groep die sinds een jaar in handen is van twee investeringsfondsen, waaronder de Goldman Sachs GroupRijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions