Transport Online - Zanger Little Richard overleden

Zanger Little Richard overleden

Zanger Little Richard overleden
09-05-2020 16:19 | Showbizz | auteur ANP

NEW YORK - De Amerikaanse zanger en pianist Little Richard is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon gezegd tegen het muziekblad Rolling Stone. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Zijn dood heeft in de muziekwereld alom tot verdrietige reacties geleid, van onder meer Mick Jagger en Ringo Starr.

Richard Wayne Penniman, zoals Little Richard eigenlijk heet, wordt gezien als een van de grondleggers van de rock-'n-roll-muziek. Hij maakte zijn bekendste nummers tussen 1956 en 1958. Onder meer Tutti Frutti, Good Golly Miss Molly, Lucille en Long Tall Sally zijn grote hits geworden. Na 1958 haalde hij nooit meer een top tien-notering in de hitlijsten.

De zanger tekende in 1951 zijn eerste contract bij een platenmaatschappij, maar brak pas echt door in 1955. Zijn grootste hits schreef hij toen hij zich verveelde tijdens zijn bijbaantje als afwasser.

Little Richard had veel invloed op de generatie muzikanten die na hem kwam. The Beatles coverden vier nummers, waaronder Long Tall Sally. Elton John zei in de jaren 70 dat hij na het horen van Little Richard niets anders meer wilde zijn dan muzikant. Verder maakten onder meer The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello covers van zijn nummers.

Tijdens optredens ging Little Richard altijd uitbundig gekleed in shirts met glazen kraaltjes en droeg hij vaak een grote kuif en make-up. Hij noemde zichzelf later een "groot voorbeeld voor Prince". "Ik droeg al paars voor jij dat deed, Prince", zei hij in een interview in 1989.

Little Richard bracht vijftien studioalbums uit, in 2005 zijn meest recente. In de jaren voor zijn dood bleef de zanger sporadisch optreden.

Veel artiesten reageren met respect voor de muzikant op zijn overlijden. "Er is een echte gigant heengegaan", schrijft producent Nile Rodgers op Twitter. Gene Simmons, de voorman van rockband Kiss, noemt hem de "uitvinder van de rock-'n-roll", iets dat Little Richard vaak over zichzelf zei.

Zanger en producent Brian Wilson zegt dat Little Richard "ons rock-'n-roll leerde". Chance The Rapper schrijft op sociale media dat Little Richard The Beatles muzikaal heeft gevormd en The Rolling Stones heeft gered.

Mick Jagger liet op Instagram weten verdrietig te zijn vanwege het overlijden van Little Richard. "Hij was mijn idool en grote voorbeeld in mijn tienerjaren", aldus de zanger van de Rolling Stones. Drummer Ringo Starr van The Beatles liet ook van zich horen op social media. Hij noemt de Amerikaan zijn grote held op muziekgebied.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen