Transport Online - Geologen ontdekken uitgedoofde vulkaan Mulciber in Noordzee

Geologen ontdekken uitgedoofde vulkaan Mulciber in Noordzee

Geologen ontdekken uitgedoofde vulkaan Mulciber in Noordzee
09-05-2020 10:16 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - Nederland heeft er een vulkaan bij. Hij ligt in de Noordzee, in een gebied 100 kilometer ten noordwesten van Texel, en werd bij toeval ontdekt door de Geologische Dienst Nederland (GDN). De 3 kilometer diep begraven uitgedoofde vulkaan heeft van zijn ontdekkers de naam Mulciber gekregen, naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.

Mulciber is voor zover nu bekend de vierde vulkaan op Nederlands grondgebied. De andere drie zijn de eveneens dode Zuidwalvulkaan in de Waddenzee, die 50 jaar geleden werd aangeboord, en de actieve vulkanen Mount Scenery op het Caribische eiland Saba en de Quill op het nabijgelegen eiland Sint Eustatius.

"Een toevalstreffer, die bijdraagt aan onze kennis van de ondergrond van Nederland en ons deel van de Noordzee", zegt Michel van der Meulen over de ontdekking Mulciber. Hij is hoofd kartering van onderzoeksinstituut TNO, waar GDN onderdeel van is.

De vulkaan gaf zijn bestaan prijs bij het analyseren van gegevens binnen een onderzoek naar de ondergrond van de Noordzee dat de geologen deden voor een groep opdrachtgevers. Ze constateerden opvallende afwijkingen in de structuur van de ondergrond en het aardmagnetisch veld ter plekke. Daarnaast is er vlakbij de locatie een dik pakket vulkanische as en basalt aangeboord. "Deze observaties kunnen tezamen maar op één manier bevredigend verklaard worden: we hebben er een vulkaan bij", aldus Van der Meulen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen