Clicky


'Britten kijken naar Rotterdam als alternatief voor Calais'

'Britten kijken naar Rotterdam als alternatief voor Calais'
08-05-2020 22:32 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - De Britse regering zou minder afhankelijk willen zijn van de transportverbinding tussen Dover en Calais en kijkt daarom naar mogelijkheden om de bevoorradingslijnen naar het land te verbeteren. Een van de havens die daarbij mogelijk een grotere rol moet spelen is die van Rotterdam. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De Britse regering zou zich bewust zijn van de afhankelijkheid van Calais. Vanwege de noodzakelijke leveringen voor onder meer medische goederen door de coronacrisis willen de Britten niet te afhankelijk zijn van de Franse haven. Zeker niet nu de onderhandelingen over de brexit voor frictie zorgen. Franse vissers zouden vanwege de moeizame onderhandelingen over viswateren al gedreigd hebben Calais te blokkeren. Ook stakingen van Franse havenwerkers zouden goederenstromen vanuit Calais in de weg kunnen zitten.

De regering Johnson zou de capaciteit van andere havens, zoals die van Harwich en Felixstowe willen uitbreiden, zodat er meer alternatieve routes beschikbaar zijn. Naast Rotterdam wordt ook naar betere verbindingen met Belgische zeehavens gekeken als een soort van bypass voor Calais.