Clicky


Cambuur en De Graafschap nog een week in spanning

Cambuur en De Graafschap nog een week in spanning
08-05-2020 13:30 | Sport | auteur ANP

UTRECHT - SC Cambuur en De Graafschap weten volgende week of ze alsnog naar de eredivisie promoveren. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beloofde vrijdag aan het einde van een kort geding van bijna 3 uur zijn best te doen uiterlijk voor donderdag 14 mei uitspraak te doen.

Het kort geding in Utrecht vond plaats in een nagenoeg lege rechtszaal, zonder fans van beide clubs. Ard de Graaf en Hans Martijn Ostendorp, de directeuren van respectievelijk Cambuur en De Graafschap, waren wel welkom. Een klein groepje journalisten mocht het kort geding in een andere zaal via een livestream volgen. Zelfs de technische directeuren en enkele commissarissen van de twee clubs moesten buiten blijven, vanwege regels tegen de verspreiding van het coronavirus.

Cambuur en De Graafschap zijn naar de rechter gestapt omdat ze op weg naar de eredivisie leken toen de eerste divisie negen speelronden voor het einde werd afgebroken vanwege het coronavirus. De koploper uit Friesland (11 punten) en achtervolger uit Doetinchem (7 punten) hadden een flink gat geslagen met nummer drie FC Volendam.

Hoop

Cambuur en De Graafschap mogen misschien een beetje hoop putten uit een opmerking van de rechter, die zei dat de KNVB de spelregels beter had kunnen uitleggen toen alle clubs naar hun mening over promotie en degradatie werd gevraagd. De rechter erkende echter ook dat de voetbalbond vooraf heeft gezegd dat het uiteindelijk zelf de beslissing neemt.

Advocaat Dolf Segaar herhaalde waarom beide clubs zich benadeeld voelen. "De KNVB heeft bij de verdeling van de Europese tickets wel naar de ranglijst gekeken, maar bij de promotie- en degradatieregeling niet. Veruit de meeste profclubs zijn voor promotie en degradatie. De KNVB moet onderzoeken of de burgemeesters nog steeds tegen een eredivisie met twintig clubs zijn als de KNVB-beker en de play-offs voor een seizoen vervallen."

Harro Knijff, de advocaat van de KNVB, stelde dat een eredivisie met twintig clubs niet mogelijk is. Knijff vertelde dat het amateurvoetbal ook is afgesloten zonder promotie en degradatie. "Voordat we alle clubs om een mening vroegen, hebben wij benadrukt dat de KNVB uiteindelijk beslist. In onze reglementen staat ook alleen dat de nummer 1 en 2 van een afgerond seizoen promoveren", zei Knijff. "De KNVB moest bij de verdeling van de Europese tickets ook wel naar UEFA luisteren. Want anders was de kans groot dat er volgend seizoen geen Nederlandse clubs aan Europese toernooien mochten deelnemen."