Transport Online - Joods restaurant HaCarmel Amsterdam opnieuw vernield

Joods restaurant HaCarmel Amsterdam opnieuw vernield

Joods restaurant HaCarmel Amsterdam opnieuw vernield
08-05-2020 10:41 | Misdaad | auteur ANP

DEN HAAG/AMSTERDAM - Een ruit van een Joods restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam is vrijdagochtend vernield. De politie heeft een verdachte aangehouden en heeft daarbij pepperspray moeten gebruiken.

Of er op het moment van de vernieling rond 09.00 uur 's ochtends mensen in het restaurant aanwezig waren, is niet bekend. De politie laat weten verder onderzoek te doen naar de motieven van de dader. Op beelden van de vernielde ruit is te zien dat een Israëlische vlag naar buiten steekt.

De nieuwe aanval op restaurant HaCarmel is "verschrikkelijk" en "waardeloos", vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. "De politie heeft gelukkig al meteen een verdachte te pakken gekregen." Over diens beweegredenen kan ook de minister nog niets zeggen. Wel stelt hij al vast dat "we heel erg aan de slag moeten" met "de antisemitische uitingen die er meer zijn van allerlei idioten op sociale media".

Eerder doelwit

HaCarmel is eerder doelwit geweest van vernielingen. Zo zijn de ruiten vaker vernield, werd het restaurant besmeurd met eieren en afgelopen december sloeg een man die een Palestijnse vlag droeg met een knuppel de ramen in. Begin dit jaar werd een verdacht pakketje voor de deur van het restaurant gevonden. Na onderzoek bleek dat pakketje geen explosieven te bevatten.

Afgelopen januari liet het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten dat het aantal antisemitische incidenten in Nederland het afgelopen jaar opnieuw is gestegen. In 2018 registreerde het CIDI 135 antisemitische incidenten, in 2019 waren dat er 182. CIDI-directeur Hanna Luden sprak van een "zorgelijke stijging" en wil dat de gemeente Amsterdam, politie en justitie harder optreden tegen antisemitisme.

Grapperhaus zegt over het voorval te hebben gebeld met de voorzitter van het Centraal Joods Overleg. "Ik had al met hem afgesproken dat we echt weer even met elkaar gaan zitten" om over incidenten als deze te praten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions