Transport Online - Duitse export sterk gedaald door coronacrisis

Duitse export sterk gedaald door coronacrisis

Duitse export sterk gedaald door coronacrisis
08-05-2020 08:56 | Coronacrisis | auteur ANP

WIESBADEN - De goederenexport van Duitsland is in maart met 11,8 procent gekrompen ten opzichte van februari onder druk van de coronacrisis. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend.

Het is volgens het statistiekbureau de grootste exportkrimp op maandbasis sinds het begin van de metingen in 1990. Economen hadden in doorsnee op een daling met 5 procent gerekend. In februari steeg de export van de grootste economie van Europa nog met een herziene 1,2 procent. De Duitse import nam in maart met 5,1 procent af. Dat is de grootste afname sinds 2009.

Vanwege de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan werden veel Duitse bedrijven gesloten, terwijl ook Duitse exportmarkten elders in Europa op slot gingen. Economen verwachten dat de situatie nog verder zal verslechteren omdat veel landen nog in lockdown zitten en slechts langzaam de beperkende maatregelen aan het versoepelen zijn.

De Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) meldde dat 60 procent van de Duitse bedrijven nu kampt met een zwakkere vraag en dat 80 procent op een omzetdaling voor dit jaar rekent. De organisatie verwacht dat de Duitse export dit jaar met minstens 15 procent zal krimpen.

Daarnaast gaf de Duitse staatsontwikkelingsbank KfW aan dat de stemming onder kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland, de zogenoemde Mittelstand, nu aanzienlijk slechter is dan tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2009. Volgens KfW zijn de toekomstverwachtingen van het Duitse mkb nog nooit zo pessimistisch geweest.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions