Clicky

 
Transport Online - Coronamonitor april: Verslechtering exportklimaat

Coronamonitor april: Verslechtering exportklimaat

Coronamonitor april: Verslechtering exportklimaat
07-05-2020 10:33 | Coronacrisis | auteur Redactie

ZOETERMEER - Exporteurs zien in april een omzetdaling van 39 procent, waar dat in maart nog maar 10 procent bedroeg. Driekwart van de exporterende bedrijven verwacht nog het hele jaar de negatieve impact van het coronavirus te voelen. In maart was de gemiddelde verwachting dat dit tot en met de aankomende zomer zou duren. Verder valt op dat de impact op export de afgelopen maand veel groter is dan op import; in maart was dit nog vrijwel gelijk. Dit blijkt uit de maandelijkse Coronamonitor van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

75 procent van de exporteurs voelt de negatieve impact op de omzet. Voor het hele jaar houdt deze groep bedrijven rekening met een terugval in omzet van 25 procent. In Nederland exporteert ongeveer 30 procent van alle bedrijven en samen zorgen zij ook voor meer dan 30 procent van de totale werkgelegenheid. Drie op de vijf bedrijven geeft aan een beroep te moeten doen op de overheid voor steun in het kader van de NOW-regeling. Voor 5 procent van de exporterende bedrijven is er juist sprake van een stijging in omzet. Dit zijn bedrijven in sectoren als land- en tuinbouw en visserij, voeding, supermarkten, drank en genotmiddelen. Voor het hele jaar verwacht deze groep bedrijven een omzetstijging van 12 procent.

Kredietverzekeringen

14 procent van de bedrijven geeft aan gebruik te maken van de verruiming van de exportkredietverzekering of zegt dat nog te gaan doen. Iets meer dan twee derde van de bedrijven die negatieve impact ervaren of nog verwachten van de coronacrisis, dekken het betalingsrisico af met kredietverzekeringen. Bijna de helft zet de vooruitbetaling in als instrument om betalingsrisico’s af te dekken. 17 procent van de exporteurs dekt het risico niet af.

Verleggen supply chain

Uit de Coronamonitor blijk verder dat verstoringen in ketens in Azië aan het afnemen zijn. De impact van het virus op (met name) het wegvervoer in Europa is juist toegenomen. In maart werden China en Italië het meest genoemd als landen waar de meeste impact werd ervaren. Nu zijn dit vrijwel zonder uitzondering West-Europese landen met Nederland op kop. Duitsland, België, Italië, Frankrijk en Spanje volgen niet ver achter Nederland. Tweederde van de bedrijven geeft overigens aan nog weinig verbetering te zien in hun supply chain. Een op de vijf bedrijven is actief bezig met het verleggen van de supply chain; hoofdzakelijk naar dichter bij huis (NL, DUI, IT, Bel, FR, SP en opvallend genoeg het VK).

De Coronamonitor heeft als doel om op continue basis inzicht te krijgen in de impact die COVID-19 heeft op de staat van de Nederlandse export. Uitvoer van goederen en diensten is goed voor ruim een derde van ons BBP en draagt in hoge mate bij aan de welvaart van Nederland. Door de verwevenheid van Nederland met de wereldeconomie zijn wij extra gevoelig voor schommelingen in de wereldhandel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,078

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden