Transport Online - Belgen mogen thuis weer mensen uitnodigen

Belgen mogen thuis weer mensen uitnodigen

Belgen mogen thuis weer mensen uitnodigen
06-05-2020 16:16 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - Inwoners van België mogen vanaf komende zondag, Moederdag, weer maximaal vier mensen thuis uitnodigen. Bij een volgende afspraak moeten het wel dezelfde mensen zijn. De Belgische premier Sophie Wilmès maakte de versoepeling woensdag bekend na beraad in de Nationale Veiligheidsraad met de leiders van de deelstaten.

Het is gezien de afvlakkende coronabesmettingen tijd om de teugels iets te laten vieren. Afspreken in de tuin of op een terras of balkon heeft de voorkeur, en fysieke afstand blijft noodzakelijk, aldus de premier.

De politie kan dat niet controleren. Om te voorkomen dat iedereen nog veel langer "in zijn kot" moet blijven, deed Wilmès een sterk beroep op Belgen om zich aan de voorschriften te houden, waarbij ze het woord "contract" en "burgerzin" in de mond nam.

Alle winkels mogen maandag hun deuren openen, zoals eerder aangekondigd met strikte inachtneming van strenge regels. Slechts 1 klant per 10 vierkante meter voor maximaal een halfuur is toegestaan. Voor kleinere winkels wordt een uitzondering gemaakt. Mond- en neusbedekking wordt sterk aanbevolen. Markten mogen nog niet open, maar voedselkraampjes of foodtrucks kunnen wel toestemming vragen. Sportwedstrijden zijn tot minstens 31 juli verboden.

Het samenscholingsverbod dat sinds half maart geldt, blijft van kracht. Daguitstapjes en ander toerisme zijn voorlopig nog niet toegestaan. Cafés en restaurants blijven tot nader order dicht. Over versoepeling van het verbod op niet-essentiële verplaatsingen wordt nagedacht.

Ook wordt bekeken wat er mogelijk is bij musea, bibliotheken en dierentuinen. Dat geldt ook voor kappers en schoonheidssalons. Deskundigen denken ook na over het toelaten van meer mensen bij bruiloften en begrafenissen, aldus de premier.

Mondkapjes zijn sinds maandag verplicht in het openbaar vervoer en op bushaltes en stations. Die verplichting gaat ook gelden voor luchthavens. In het algemeen is het sterk aanbevolen mond en neus te bedekken in situaties waar afstand houden niet mogelijk is, zei de premier.

Eerder was wel al besloten dat een deel van de scholen vanaf 18 mei geleidelijk weer opengaat, hoewel er drie dagen daarvoor al mag worden proefgedraaid. Niet meer dan 14 leerlingen in de klas, en een mondkapje is verplicht vanaf 12 jaar.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions