Clicky


Politie vindt 12,58 miljoen euro in verborgen ruimte van woning in Eindhoven

Politie vindt 12,58 miljoen euro in verborgen ruimte van woning in Eindhoven
06-05-2020 11:31 | Misdaad | auteur Redactie

EINDHOVEN - De Dienst Landelijke Recherche heeft op 1 mei een 35-jarige man in een woning in Eindhoven aangehouden op verdenking van witwassen. Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Ook is beslag gelegd op ongeveer 12,580 miljoen euro. Dit is het hoogste bedrag dat tot nu toe op één locatie is gevonden.

Tijdens de doorzoeking in de woning is in een verborgen ruimte een contant geldbedrag van circa 12,580 miljoen euro aangetroffen. Dit was allemaal papiergeld van 20 tot 500 euro biljetten met dus een enorme gezamenlijke waarde maar ook een behoorlijk gewicht van 255 kilo. Ook zijn onder meer twee vuurwapens met munitie, een PGP telefoon en een geldtelmachine gevonden. Op het geld en de goederen is beslag gelegd.

De verdachte zit in beperkingen en mag enkel contact hebben met zijn raadsman. De verdachte is maandag 4 mei voorgeleid voor de rechter-commissaris in Rotterdam. De rechter-commissaris heeft de bewaring bevolen voor 14 dagen.

Witwassen

Witwassen regelt het betalingsverkeer binnen de criminele industrie en houdt die draaiend. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van hun vermogen te genieten. Het aanpakken van witwassen heeft prioriteit bij de Landelijke Eenheid en het Openbaar Ministerie omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Jaarlijks wordt in Nederland voor miljarden euro’s aan crimineel geld witgewassen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij drugshandel, oplichting of financiële fraude. De ondermijnende werking van deze vorm van criminaliteit is steeds vaker aan de oppervlakte zichtbaar wanneer het criminele geld en de criminele invloeden de legale economie en gewone samenleving bereiken.

Ondergronds bankieren

Ondergronds bankieren is het verplaatsen van criminele opbrengsten buiten het zicht van overheden om. In dit criminele systeem regelt de ondergrondse bankier betalingen voor bijvoorbeeld drugstransporten, zonder dat  geld het land in- of uitkomt en zonder het gebruik van bankrekeningen. De bankier gebruikt geldvoorraden in verschillende landen waar hij medebankiers heeft zitten. Tekorten die hierdoor in bepaalde landen ontstaan, kunnen worden opgelost door bijvoorbeeld betaling van tegengestelde legale goederenstromen.