Transport Online - Uitzonderlijke Dodenherdenking op lege Dam

Uitzonderlijke Dodenherdenking op lege Dam

Uitzonderlijke Dodenherdenking op lege Dam
04-05-2020 23:36 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het was een bijzondere gewaarwording maandagavond op de Dam. Waar het Amsterdamse plein normaal gesproken op 4 mei helemaal vol staat met mensen die de oorlogsdoden herdenken, was het deze keer vrijwel leeg tijdens de Dodenherdenking.

Vanwege het coronavirus mocht er geen publiek bij de Nationale Herdenking zijn. De politie sloot de Dam rond 18.00 uur hermetisch af met hekken en op plekken waar zicht was op het Nationaal Monument stonden zwarte schermen om te voorkomen dat voorbijgangers bleven hangen. In de omgeving stonden rond 20.00 uur hier en daar wat mensen voor de twee minuten stilte. Een persoon werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Tijdens de stilte klonk alleen het gekrijs van meeuwen. Verder maakten de duiven op de Dam gebruik van de uitzonderlijke ruimte die ze plotseling hadden.

Erehaag

Even voor 20.00 uur kwamen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei uit het Paleis. Normaal gesproken lopen ze door een erehaag van veteranen, nu stond er niemand.

Ook tijdens de herdenking werden de coronamaatregelen in acht genomen. Zo moest iedereen, ook het beperkte aantal journalisten, fotografen en cameramensen dat verslag mocht doen, voldoende afstand houden. Het spreekgestoelte werd tussendoor ontsmet.

Lange stoet

Normaal bestaat het defilé na afloop van de herdenking uit een lange stoet mensen. Dit jaar was het kort. Alleen de koning, koningin, Rutte, Halsema en Verbeet liepen langs de kransen, die even daarvoor door het koninklijk paar en twee scouts - broer en zus - waren geplaatst.

Nadat de Dam weer was vrijgegeven, legden voorbijgangers nog bloemen en kaarsjes bij het monument.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions